szerző:
hvg.hu

Az autógyártók és a technológiai cégek összefognak egymással, támadnak a digitiális kulcsok.

Az elmúlt időkben egyre több olyan személyautó került forgalomba, mely a hagyományos kulcs helyett akár egy okostelefon segítségével is nyitható, zárható és akár indítható is. Az NFC-s okostelefonok egyfajta digitális autókulcsként széles körben történő használata azonban egyelőre még várat magára.

A Car Connectivity Consortium, illetve az általa bejelentett Digital Key 1.0 specifikáció azonban lehetővé teheti, hogy a digitális autókulcsok igen rövid időn belül rengeteg autó esetében használhatók legyenek. A konzorcium célja egy olyan megbízható, biztonságos és szabványosított rendszer megalkotása volt, mely könnyebbé teheti az autósok hétköznapjait.

A kezdeményezés mögött olyan autóipari nagyágyúk állnak, mint például az Audi, a BMW, a General Motors, a Hyundai és a Volkswagen, technológiai frontról pedig többek közt az Apple, az LG, a Panasonic, a Samsung és a Qualcomm is beszállt a fejlesztésekbe.

Amennyiben minden jól megy, akkor a most kiadott Digital Key 1.0-t már a jövő év elején követheti a Digital Key 2.0, ami már azt is lehetővé teheti, hogy egy digitális kulcsként használt kütyüvel több autót is tudjunk kezelni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!