szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentolos cukorkára öntött kólával már más is kísérletezett, komoly rakétát lehet vele csinálni.

Egy csapat blogger most végrehajtott egy újabb kísérletet, amely végül is egész érdekes eredménnyel zárult. A kémiai reakció elég heves még ahhoz is, hogy felfújjon egy teljesen lapos abroncsot. A reakció során az abroncsban gyorsan emelkedik a nyomás 0.62 bar-ra, majd tovább, amikor már fel is lehet szerelni.

A kocsit persze el is viszik egy tesztkörre és 100 km/h-s tempót is mennek vele, majd megmérik a nyomást újra, ami közel 1.8 bar-t mutat (ez itt 26 pound force-ként hangzik el), ami majdhogynem az előírt gyári érték lehet.

A kísérlet, mondjuk úgy, érdemi része 3:43-tól kezdődik:

Persze a folyamatot itt szabályozni nem nagyon lehet, így aztán a leszerelt kerék elég furcsán viselkedik, amikor lerakják, ide-oda mozog a változó nyomás miatt. Később pedig a szelep nem bírja tovább. Mindenesetre, ha a világ végén van egy lapos kerekünk, jó pár üveg colánk, meg egy csomó Mentosunk, akkor van egy tippünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője