szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tisztán elektromos meghajtású BMW i3-as duója mostantól létezik 120 amperórára növelt tárolókapacitású változatban is. Ezzel, elvileg már a gyakorlatias mérés szerint is megvan a 300 kilométeres hatótáv.

Az i3-as bemutatását követő ötödik évre a bajor márka eljutott odáig, hogy autójának tárolókapacitása akár 120 amperóra, a bruttó energiateljesítménye pedig 42,2 kilowattóra is lehet. Összehasonlításképpen: 2013-ban, a BMW i3 piaci bevezetésekor a nagyfeszültségű akkumulátor 60 amperóra tárolókapacitással és 22,6 kilowattóra energiateljesítménnyel bírt, majd az energiatároló egység 2016-ban bemutatott második generációja mindezt 94 amperórára és 33 kilowattórára emelte.

Mindennek persze a lényege az elődmodellekhez képest fokozatosan mintegy 30 százalékkal nagyobb elektromos hatótávolság.

A BMW i3 (120 Ah) az EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint egyetlen feltöltéssel 359 kilométer (az elődmodell értéke 290–300 kilométer), míg a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint 285–310 kilométer (az elődmodell értéke 235–255 kilométer) megtételére képes.

©

Az erősebb, BMW i3s (120 Ah) esetében ezek a számok 330–345 kilométerre (az elődmodell értéke 280 kilométer), illetve 270–285 kilométerre (az elődmodell értéke 235–245 kilométer) módosulnak.

Hogy mennyivel lesz drágább a 120 Ah-s, mint a 94 amperórás változat, arra nem tértek ki a gyártó részéről. A piaci bevezetés idén novembertől kezdődik Németországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén