szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez az ötbetűs szó magyar eredetű, de módosult változatban világszerte sok egyéb nyelvben is használják. Mutatjuk, hogy pontosan honnan ered és hova jutott.

A kocsi szó hosszú évszázadokon át lóvontatású járművet jelentett, de a gépjárművek elterjedése óta a köznyelv az autó szó szinonimájaként is használja a kocsit. Egyike azon kevés magyar szónak, mely számos különböző nyelvben meghonosodott.

Többek közt ezekben a nyelvekben: angol - coach, cseh - kocár, flamand - goetse, francia: cocher, katalán - cotxe, lengyel - kocz, német - kutsche, olasz - cocchio, spanyol - coche, svéd - kusk, szlovák - koc, szlovén - kocíja.

És hogy pontosan honnan ered a kocsi szó? Nos, a hagyomány szerint egy Komárom-Esztergom megyei községről, Kocsról eredeztethető ez a 15. századi szavunk, konkrétan az itteni bognárok által készített kocsi szekérről. Mondák szerint Mátyás király is szívesen használta a kocsi szekeret. A helyiek 1998 óta évről évre kocsitoló verseny megrendezésével adóznak őseik emlékének.

©

Magánál a szónál sokkal korábbi az egyik legrégibb európai kocsiábrázolásnak tartott budakalászi kocsi (alábbi fotón), ami egy a Pest megyei település kavicsbányájában 1953-ban előkerült kisméretű kerámiaedény. A jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban lévő négykerekű kocsi valószínűleg az időszámítás előtti harmadik évezredből származik, és hasonló korai kocsiábrázolást Szigetszentmártonban is találtak.

©

Pár évezredet előreugorva zárásképp pedig íme a Belga együttes semmi máshoz nem hasonlítható hangulatú, Kocsi című felvétele:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!