szerző:
hvg.hu

Ez az ötbetűs szó magyar eredetű, de módosult változatban világszerte sok egyéb nyelvben is használják. Mutatjuk, hogy pontosan honnan ered és hova jutott.

A kocsi szó hosszú évszázadokon át lóvontatású járművet jelentett, de a gépjárművek elterjedése óta a köznyelv az autó szó szinonimájaként is használja a kocsit. Egyike azon kevés magyar szónak, mely számos különböző nyelvben meghonosodott.

Többek közt ezekben a nyelvekben: angol - coach, cseh - kocár, flamand - goetse, francia: cocher, katalán - cotxe, lengyel - kocz, német - kutsche, olasz - cocchio, spanyol - coche, svéd - kusk, szlovák - koc, szlovén - kocíja.

És hogy pontosan honnan ered a kocsi szó? Nos, a hagyomány szerint egy Komárom-Esztergom megyei községről, Kocsról eredeztethető ez a 15. századi szavunk, konkrétan az itteni bognárok által készített kocsi szekérről. Mondák szerint Mátyás király is szívesen használta a kocsi szekeret. A helyiek 1998 óta évről évre kocsitoló verseny megrendezésével adóznak őseik emlékének.

©

Magánál a szónál sokkal korábbi az egyik legrégibb európai kocsiábrázolásnak tartott budakalászi kocsi (alábbi fotón), ami egy a Pest megyei település kavicsbányájában 1953-ban előkerült kisméretű kerámiaedény. A jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban lévő négykerekű kocsi valószínűleg az időszámítás előtti harmadik évezredből származik, és hasonló korai kocsiábrázolást Szigetszentmártonban is találtak.

©

Pár évezredet előreugorva zárásképp pedig íme a Belga együttes semmi máshoz nem hasonlítható hangulatú, Kocsi című felvétele:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobb későn? Csak 2020-ban jelenhet meg az 5G-s iPhone

Jobb későn? Csak 2020-ban jelenhet meg az 5G-s iPhone

Nem lenne több elbliccelt edzés: olyan szobabiciklit terveztek Kínában, ami a ruhát is kimossa

Nem lenne több elbliccelt edzés: olyan szobabiciklit terveztek Kínában, ami a ruhát is kimossa

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad

Trónok harca: kiderült, mikor indul az utolsó évad

Hosszú még mindig üldözi Sjöströmöt

Hosszú még mindig üldözi Sjöströmöt

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Így lesz a stresszből depresszió

Így lesz a stresszből depresszió