szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az irányjelző használata alapvetően nem túl bonyolult feladat, mégis mind a mai napig sokan alig indexelnek.

Az irányváltoztatási szándékot a kormány mellett elhelyezett indexkar megfelelő irányban történő elmozdításával, az indexlámpák bekapcsolásával kötelező jelezni. Erről azonban sokan megfeledkeznek, vagy nemtörődömségből egyszerűen nem jelzik irányváltoztatási szándékukat.

Az osztrák autóklub, az ÖAMTC a közelmúltban mintegy 60 000 autóst figyelt meg olyan helyzetekben, ahol az előírások szerint használni kell az indexkart. Mint kiderült, a sofőröknek csak a 66 százaléka indexelt, illetve indexelt helyesen. A legrosszabb a helyzet a kanyarodó főútvonalak, illete a körforgalmak környékén, ahol rendre csak 57, illetve 60 százalék az irányváltást helyesen jelzők aránya.

Az irányjelzőt Burgenlandban használják a legtöbben helyesen (83 százalék) és e tekintetben Stájerországban a legrosszabb a helyzet (42 százalék). Az osztrák rendőrök tipikusan 35 eurós (11 ezer forint) pénzbírságot szabnak ki az indexkart nem, vagy rosszul használó sofőrökre, de a büntetési tétel adott esetben akár a 726 eurót (230 ezer forint) is elérheti.

©

Hazánkban 15 ezer forintos helyszíni bírság jár az irányjelzés elmulasztásáért. A KRESZ pedig egész konkrétan így fogalmaz az irányváltoztatással és az index használatával kapcsolatban:

"Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató jármuveknek elsőbbséget adni.

Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet elött kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.

Az irányjelzést irányjelző készülékkel, ilyen készülékkel fel nem szerelt jármű esetében pedig karral vagy jelzőtárcsával kell adni, oly módon, hogy az elölről, hátulról és a megfelelő oldalról jól látható legyen."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát