szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyre kelendőbb divatterepjárókat elsősorban a nagy fogyasztásuk és magas károsanyag-kibocsátásuk miatt éri kritika.

Olyan korban élünk mostanság, melyben egyrészt minden korábbinál szigorúbb CO2-kvótákat kényszerítenek a gyártókra, másrészt viszont a vásárlók egyre nagyobb arányban váltanak normál személyautókról emelt építésű és magasabb károsanyag-kibocsátású divatterepjárókra. Egy olyan korban, ahol a Ford Mondeónak és a 6-os Mazdának nem lesz utódja, mert a vásárlók inkább a SUV modelleket keresik.

Egy szubjektívre vett cikkben korábban már körbejártuk a témát, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a divatterepjárók, melyek egyes körökben mostanság kezdenek közutálat tárgyával válni. A német nagyvárosokban sokan egyre kevésbé befogadók a nagy SUV-okkal szemben, olyannyira, hogy Kölnben és Hamburgban az ilyen kategóriás autók szélvédőjén az utóbbi időkben olyan papírok kezdtek felbukkanni, melyeket első blikkre akár büntetési cetlinek is lehet nézni.

©

A szórólapok persze nem hivatalos forrásból származnak, és nem is tartalmaznak büntetési tételt. A készítők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ezek az autók több okból sem passzolnak a városi forgalomba. Meglátásuk szerint a SUV-ok nagyobbak és nehezebbek a hasonló kategóriás normál személyautóknál, és emiatt többet fogyasztanak, és több károsanyagot juttatnak a levegőbe. Illetve, ha a tulajdonos személyautós menetdinamikát szeretne, akkor erősebb motorral kell megrendelnie új divatterepjáróját.

A szórólapok készítői fontosnak tartják tudatosítani az autótulajdonosokkal, hogy a SUV-ok sok helyet foglalnak a már amúgy is túlzsúfolt városokban, és baleset esetén nagyobb kárt okozhatnak, ráadásul sokat kitakarnak a forgalomból, ami balesetveszélyes lehet.

Berlinben nemrégiben súlyos balesetet okozott egy divatterepjáró vezetője, melyben négy személy, köztük egy hároméves gyermek vesztette életét. A történtek után komoly SUV-ellenes hangulat alakult ki a német fővárosban, olyannyira, hogy egyes politikusok felvetették a nagyméretű divatterepjárók belvárosból történő kitiltásának ötletét.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idősebbek több hazait esznek

Az idősebbek több hazait esznek

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól