szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk egyszer azt mondta, hogy minden tudásuk mindenkié, az Xpeng kínai autógyártó vállalat pedig ki is használja ezt.

A kínai autómárka, a Xpeng leginkább arról híres egyelőre, hogy a Tesla nyílt szabadalmait használja fel saját autói fejlesztéséhez. Ennek megfelelően az első autóik igencsak hasonlítanak a kaliforniai cég járműveire, nem csak külsőre, de tudásukban is.

A Xpeng gyártó mögött eddig is komoly kínai támogatás összpontosult, például az Aliababa, illetve a Foxconn cég pénzén keresztül, azonban most egy másik vállalatóriás, a Xiaomi is beszállt 400 millió dollárral a cégbe. A két cég kapcsolatát a részvényvásárláson kívül technológiai szinten is megvalósítják, ugyanis a techcég saját alkalmazásait is beépíthetik az Xpeng autóiba.

A kínai autógyártó start-up egyébként is ügyesen használ pénzgyűjtő akciókat, amelynek nyomán a 42 éves vállalkozó, He Xiaopeng által vezetett márka értékét már 4 milliárd dollárra becsülik.

A gyártónak egyébként jelenleg két modellje van. Az egyik egy elektromos SUV, G3-néven, amelyből ez idáig már eladtak 100 ezer darabot. Egy 145 kW-os teljesítményű autóról van szó, amellyel állítólag 350 kilométeres távolságot lehet megtenni egy feltöltéssel. Az ára nagyjából 25 ezer euró, de még a kínai állam támogatásai nélkül. Technológiailag igazán rendben van, mert 12 ultrahangos radarral, 5 nagyfelbontású kamerával rendelkezik, emellett három, úgynevezett milliméterhullámú radarral, amelyek nagyon gyors és pontos tárgyfelismerést tesznek lehetővé.

A másik autó az Xpeng P7, amelynek várható érkezése 2020, és a hírek szerint harmadik szintű önvezetésre képes autó lesz – nagyjából, mint a Tesla Autopilotja – és hatótávban is eléri nagyjából az amerikai márka szintjét a 600 kilométerrel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből