szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelenleg törvény tiltja, hogy személyautók esetében pénzt szedjen az önkormányzat a közút használatért.

Bevezetik a dugódíjat, és öt éven belül korlátozhatják a dízelautók behajtását a budapesti belvárosba – mondta a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes az RTL Klub Híradójának. Dorosz Dávid arra számít, hogy ezekkel az intézkedésekkel érzékelhetően javítani lehet a főváros levegőminőségén.

A fővárosi kerületek már 2015-ben az autóforgalmat korlátozó javaslatot tettek Tarlós István akkori főpolgármester elé. E szerint első lépcsőben bevezették volna a Budapest-matricát, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedt volna, az árát pedig 5 ezer forintban határozták meg. Második lépcsőben kialakítottak volna egy úgynevezett 2. belvárosi zónát, külön díjjal.

Tarlós elődjénél, Demszky Gábornál is felvetődött a dugódíj, ez volt a 4-es metró megépítésének a feltétele, amit a főváros vállalt az Európai Unió felé.

Jelenleg törvény tiltja, hogy személyautók esetében az önkormányzat díjat szedjen a közút használatáért, ezt csak az állam teheti meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Tarlós: Hosszú távon jöhet a dugódíj

Igaz, hogy szerepel a Budapesti Mobilitási Tervben a dugódíj 2025-ös bevezetése, mondja a főpolgármester, de ez csak egy becslés. Előbb meg kell épülnie a szükséges infrastruktúrának.

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült

Lövöldözés volt egy francia oltópontnál, a támadó motorra pattanva elmenekült