szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez derült ki egy nem reprezentatív felmérésből, amelyet a legnagyobb magyar használt autós oldal készített.

A Hasznaltauto.hu honlapon keresztül feltett kérdésekre csaknem 12 000-en válaszoltak olyan témákban, mint:

  • milyen autókkal járnak, illetve,
  • milyen gyakran cserélnek autót és
  • milyen értékben.

Az elöregedő – a KSH adatai szerint átlagosan 14,2 éves – hazai autóállománnyal kapcsolatos adatokat az oldal saját felmérése is megerősíti: a válaszadók 34 százalékának 11-15 éves, további 23 százalékának 16-20 éves,

12 százalékának 20 évnél is idősebb autója van.

Ami az első saját személygépkocsi óta számított autócseréket illeti, úgy fest, hogy a nők ragaszkodnak jobban az elsőként kiszemelt négykerekűhöz: a férfiak 31 százaléka háromnál is többször cserélt autót, ezzel szemben a nők 33 százaléka egyszer sem.

Az autóvásárlásra szánt összegeket nézve szintén érdekes különbségre derült fény, ugyanis nemek szerinti bontásban a nők 25 százaléka vásárolt már 500 ezer forintnál olcsóbb autót, a férfiaknál ez az arány csupán 12 százalék.

A legutolsó autóvásárlásra költött összeg egyébként a férfiaknál a legjellemzőbb esetben – 39 százalék – 1-3 millió forint közötti összeg volt.

©

A legtöbb 3 millió forintig keresőnél az első két hely továbbra is az Opel Astra és a Ford Focus modelleké, a harmadik hely már a modellmegjelölés nélkül, de BMW-t keresőké – mondta Katona Mátyás a Használtautó.hu szakértője.

A 3-10 millió forint közötti ársáv még érdekesebb preferenciát mutat: itt leginkább az jellemző, hogy Mercedes-Benz vagy BMW a vevők vágya, de harmadik helyen azért ott egy konkrét modell, a Skoda Octavia is.

Átrendeződés is látható a piacon. Tavaly a 3-10 millió forintos ársávban még az Audi A4 és A6 modellekre, valamint a BMW 3-as sorozatára indult a legtöbb keresés, a Skoda Octavia csak a negyedik helyen állt, míg a modellpreferencia nélküli, most itt leginkább jellemző Mercedes-Benz keresések csak az ötödik helyen szerepeltek. A változás egyébként nem az említett modellek keresletének csökkenéséből, hanem például a használt Mercedesek átlag feletti keresletbővüléséből adódik – írja a használt autó hirdetési portál közleménye.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes