szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig pár napja kevesen gondoltuk volna, hogy egy egyszerű kényelmi berendezés életeket mentő eszközben folytatja tovább pályafutását.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Ford nemrégiben jelentette be, hogy a 3M-mel összefogva ki kívánja venni a részét a koronavírus elleni harcban. És ennek most az első kézzel fogható jele is napvilágot látott, még pedig néhány skicc formájában.

©

A Ford úgynevezett PAPR (Powered Air-Purifying Respirator), vagyis motoros hajtású légzésvédő készülékek fejlesztésébe és gyártásába kezd. A szűrt nyomólevegős készülék legfontosabb alkatrészei közé tartozik a HEPA-szűrő, illetve a ventilátor. És ez utóbbi jelen esetben a Ford F-150 ülésszellőztetéséből származik.

©

Az F-150 ventilátormotorja kellően kompakt ahhoz, hogy PAPR eszközben lehessen alkalmazni, valamint további előnyt jelent a 12 V-os feszültségigény. Az állítható sebességű ventilátor maximális légszállítása mintegy 14-19 CFM (köbláb/perc), ami több mint elegendő, ugyanis a Forddal társuló 3M által gyártott TR-800-as PAPR rendszer 6,7-7,8 CFM-re képes. A fél sebességen is használható Ford ventilátorral szerelt légzésvédő készülék akár 10 órán át is üzemelhet akkumulátorról.

©

A nemrégiben általunk is alaposan kipróbált és egy ideje már hazánkban is kapható Ford F-150 egy hatalmas pickup, ami évtizedek óta az amerikai piac legnagyobb darabszámban értékesített modellje.

©

Hazánkban a Gentherm foglalkozik ülésszellőztetések és ülésfűtések fejlesztésével, mely vállalat a világ legnagyobb autógyártói számára szállít be. A cég amerikai központját egyelőre nem tudtuk elérni, az európai részlegnél azt a választ kaptuk, hogy nagy valószínűséggel ők szállítják az üléshűtést az F-150-be, melynek ventilátorát egy külső partnertől szerzik be.

A Jeep Grand Cherokeeba is a Genthermtől származó ülésszellőztetést szerelnek, melynek ventilátora nagyon hasonló az F-150-ben lévő egységhez, így könnyen lehet, hogy a későbbiekben más gyártók is követhetik a Ford példáját. A Genthermnél tett látogatásunkról készített beszámolónk itt olvasható.

A Ford azt tervezi, hogy hetente több mint 100 000 darab műanyag arcvédő pajzsot szerel össze, és rendelkezésre bocsátja saját 3D-nyomtatási kapacitását, hogy egyszer használatos légzőkészülékeket állítson elő az egészségügyi dolgozók számára.

A Ford emellett a GE Healthcare céggel is együttműködik, hogy a GE egy már létező lélegeztetőgépének egyszerűsített változatát nagyobb volumenben lehessen gyártani, a lehető legtöbb beteget mentesítve így a COVID-19 vírus okozta nehéz légzés veszélyeitől. A GE létesítményei mellett ezeket a lélegeztetőgépeket egy Ford-üzem is képes lesz gyártani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!