szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A különleges hatkerekű járművek szinte minden terepviszonyt képesek leküzdeni, és a robbantások sem igazán képesek kárt tenni bennük.

A Komondor szó hallatán leginkább egy magyar pásztorkutya-fajta jut eszünkbe, de a benzingőz iránt fokozott érdeklődést mutatók akár egy magyar gyártású páncélozott felderítő járműre is asszociálhatnak. Ez volt a néhány éve debütált RDO 3221 Komondor, mely most újabb testvérmodellt kapott.

A Budapesten a Gamma Zrt. által gyártott RDO 4336 Komondor egy duplafülkés többcélú jármű, mely akár tűzoltó felépítménnyel, illetve műszaki mentő felépítménnyel is felszerelhető.

©

A nehéz terepre szánt új Komondort a tűzoltóságok széles körben bevethető beavatkozó eszközének szánják. A hatfős jármű 8,5 méter hosszú, 2,55 méter széles, a tömege pedig eléri a 17 tonnát.

©

A maximum 31 tonna össztömegű alapjármű hatkerékhajtású. Az Euro 5-ös besorolású Cummins dízelmotor 11,8 literes lökettérfogatból 500 lóerős teljesítményt, illetve 2 300 Nm-es nyomatékot állít elő. A hatfokozatú automataváltós jármű üzemanyagtartályaiba kétszer 200 liternyi gázolajat lehet tankolni.

©

A homlokfelületek 8 milliméter vastag speciális páncéllemezből készültek, melyhez hasonló védettséget biztosítanak a különleges ballisztikai üvegek. A tömítettség és az állandó védettség biztosítása érdekében az ablakok nem nyithatóak. A fenéklemez és a merevítőlemezek 15 milliméteres páncélból készültek.

©

Az új Komondor körkörös megfigyelést biztosító kamerarendszert kapott, melynek képét a vezető feletti, illetve a parancsnoki monitoron lehet látni. A rendszer digitális tükörként és tolatókamerakánt is használható, az eseményrögzítést egy különálló rendszer oldja meg.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!