szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan a jelek szerint nem szeretnék elfogadni a tényt, hogy mifelénk már nem lehet új Ladákat kapni.

A Lada Hungary Kft. a múlt hét elején jelentette be, hogy az új Ladák forgalmazását bizonytalan ideig felfüggesztették Európában és ezen belül Magyarországon is. Míg egyesek szerint ez egy teljesen logikus lépés, mások nehezen veszik tudomásul, hogy mostantól nem lehet új Ladákat vásárolni.

Utóbbiak egy csoportja tiltakozásul online petíciót indított, melynek révén jobb belátásra szeretnék bírni a Ladákat gyártó és forgalmazó AvtoVAZ-t. A cikkünk írásakor több száz támogatóval rendelkező német petícióval azt szeretnék elérni, hogy Németországban és az Európai Unióban újrainduljon minden Lada-modell forgalmazása.

A kezdeményezők szerint azért lenne fontos a Ladák európai visszatérése, mert ezek a típusok mindenki számára elérhető árúak, és több évtizede komoly rajongótáborral rendelkeznek.

©

Az európai piacról történő kivonulásról a Lada többségi tulajdonosa, a Renault-Nissan Szövetség döntött. Leállították az európai emissziós normáknak megfelelő modellek gyártását, és így az európai import lehetősége is megszűnt, ellenben az európai szervizek továbbra is működnek és az alkatrészellátás is biztosított.

A Lada az elkövetkezendő 6 évben 17 új modellt piaci bevezetését tervezi, de ezek hozzánk már nem fognak eljutni.

A gyártó orosz kínálatában jelenleg öt modellcsalád található: a Granta, a Vesta, az Xray, a Largus és a jó öreg Nivára épülő 4x4. Magyarországon ezek közül az utolsó időkben már csak a Vesta és a 4x4 volt kapható. A Vesta a legújabb, 2014-ben bemutatott Lada, a 4x4-et pedig kisebb-nagyobb változtatásokkal 1977 óta gyártják.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója