szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány, úgy tűnik, felgyorsít olyan folyamatokat, amelyek egyébként is zajlanak az autóiparban. Ilyen például, hogy eltűnnek a nagy autókiállítások.

Azután, hogy idén a járvány miatt elmaradt Európa egyik legnagyobb autóipari kiállítása, hosszabb távon is bizonytalannak tűnik a show sorsa. A svájci szervezők ugyanis most bejelentették, hogy a 2021-re tervezett kiállítás is elmarad. Arra hivatkoznak, hogy felmérésük szerint a kiállítók többsége nem vállalná a részvételt, inkább a 2022-re összpontosítana.

A rendezők már az idei elmaradt rendezvény miatt is komoly finanszírozási nehézségekkel szembesültek, és már a svájci állammal tárgyaltak egy 12 millió svájci frankot meghaladó összegű hitelszerződésről, amelyet azonban most nem kell igénybe venniük.

Nem csak a Genfi Autószalon szenvedett el veszteségeket a világjárvány miatt: elmaradt az idei New York-i és pekingi autós seregszemle is. Az idei Párizsi Autószalont is lefújták, és a jövőben más formátumban rendezik majd meg, miközben a "Frankfurti Autószalon" is teljesen átszerveződik, ráadásul Münchenbe költözik.

A hagyományos, nagy autókiállítások elnéptelenedése már jó pár éve tartó folyamat, mert a cégek többsége túlzott kiadásnak tartja a megtérüléshez képest a sokszor eurószázezreket meghaladó részvételi költségeket, és inkább másféle marketingtevékenységek felé fordulnak, arról nem is beszélve arról, hogy mire a kiállítást megrendezik, az összes újdonságot bemutatták az interneten.

A legutóbb éppen a Lamborghini jelentette be, hogy nem vesz részt többé ilyen rendezvényen, de a változásokat jól mutatja például a legutóbbi M5-ös BMW bemutatója is: a bajorok sportlimuzinjának ötödik generációja egy számítógépes játékban, a Need for Speedben debütált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!