szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ariya ötféle változatban lesz rendelhető majd, akár 500 kilométeres hatótávval. A márka szerint ez a Nissan új korszakának nyitánya.

Nehéz helyzetben van az európai piacon a Nissan, mely május végén mutatta be helyreállítási tervét. A Nissan Nextnek két fő eleme van: a költségmegtakarítás (például a barcelonai gyár bezárása) és az innovációs lépések, amelyek a SUV-ok és az elektromosság felé mutatnak. Ez utóbbira példa a cég legújabb, elektromos autókhoz alkalmas padlólemezére (CMF-EV platform) építkező 4,6 méteres kupé SUV, az Ariya.

Az Ariya alakja meglehetősen áramvonalas és belső kialakítása is hatással volt az új CMF-EV platform: a kerekek a sarkokban vannak, az elülső része pedig rövid. Újdonság az is, hogy itt látható először a Nissan megújult márkajelzése.

©
©
©
©
©
©

A kabintér is levegős: egy képernyő van a műszerekhez és egy a középső multimédiás funkciókhoz, a klíma kezelése is egyedi panelen történik.

A modellt összesen öftéle hajtási és kapacitási változatban lehet majd rendelni. A kétkerék-meghajtású és egymotoros lapmodelleknek két változata lesz: 217 és 242 lóerővel. Az első 63 kWh-s nettó kapacitású akkumulátorral rendelkezik és 360 kilométeres hatótávval, a második változat már 87 kWh-s akkumulátorral, amely akár 500 kilométeres hatótávot biztosít.

©
©
©
©
©
©

A nagyobb teljesítményű, négykerék-meghajtású változatok, úgynevezett "e-4orce", hajtást kapnak, két elektromos motorral. Ezek egyike 279 lóerős, 63 kWh-os akkumulátorral, 340 kilométer hatótávval, míg a 306 LE-s, 87 kWh-os akkumulátorú, 460 kilométeres hatótávot ad. A csúcsváltozat a 394 lóerős teljesítményű teljesítményű modell, 87 kWh akkumulátorával 400 kilométer feletti hatótávot ígér.

A modellek támogatják a gyors töltést, akár 130 kW-ig. A 63 kWh-s akkumulátorú modellhez otthoni töltéshez egyébként egy 7.4 kW-os fali töltőt ajánl a gyártó, míg a 87 kWh kapacitású testvéréhez már háromfázisú maximum 22 kW teljesítményű töltő rendelhető.

Az európai értékesítés dátumát és az árakat a Nissan még nem tette közzé, de érdekessége lesz még a modellnek, hogy egy-egy új funkcióhoz online frissítésen keresztül lehet majd hozzájutni, nem kell szervizbe menni miatta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BKK figyelmeztet, leszállíthatják azt, akin nincs maszk

A BKK figyelmeztet, leszállíthatják azt, akin nincs maszk

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot