szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb diák gyalog jár az iskolába. Akiket autóval visznek, azokat jellemzően 3-5 kilométeres távolságra fuvarozzák.

Az OMV készített reprezentatív iskolába jutási körképet, amelynek adataik szerint a legtöbb magyar diák gyalog jár iskolába: a megkérdezett szülők több mint harmada (35 százalék) válaszolt úgy, hogy van olyan gyerek a családban, aki így indul tanulni reggelente.

A válaszadók 29 százaléka tömegközlekedéssel, 23 százaléka autóval viszi gyerekét, 12 százalék pedig a kerékpáros megoldást favorizálja. Igaz, a jelenlegi helyzetben csaknem minden tizedik válaszadó azt jelezte, hogy az eljutás módját a járványtól teszi függővé.

A kisebb vidéki településeken magasabb azoknak az aránya (8-11 százalék közötti), akik a kifejezetten figyelnek a fertőzés alakulására, s ezzel összefüggésben akár módosítják a gyerekek iskolai utazását. Budapesten ez az arány 5 százalék, míg a megyei jogú városokban csupán 2.

©

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a gyalogos iskolába járás a vidéki nagy- és kisebb városokban jellemző igazán. A tömegközlekedés aránya a fővárosban és a vidéki kisebb településeken kiemelkedő. Azoknak a gyerekek aránya, akiket autóval visznek iskolába, Budapesten (30 százalék) és a megyei jogú városokban a legmagasabb (31 százalék).

©

A felmérés alapján a legtöbb gyerek 3-5 kilométert utazik az iskolába és haza, csaknem minden harmadik gyerek (28 százalék) ilyen messze lakik az iskolájától. A diákok közel harmadának kevesebb mint 3 kilométert kell megtennie.

A közoktatásban tanulók majdnem negyede 10 kilométernél is messzebbre jár naponta. Az autóval utazók többsége az iskolába vezető utat 5-30 perc között teszik meg, míg a gyerekek 2 százalékát naponta egy óránál is többet fuvarozzák szüleik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!