szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Toyota ambiciózus kutatási projektjének olyan nevet adott, amely egy híres modelljükre emlékeztet: a JAXA japán űrügynökséggel közösen fejlesztett járművük neve „Lunar Cruiser” .

A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) és a Toyota Motor bejelentette, hogy a jelenleg közös fejlesztés alatt álló, túlnyomásos kabinnal épített holdjárót a 70 éve gyártott Toyota Land Cruiser nyomán Lunar Cruisernek nevezik el, utalva arra, hogy a jövőben a terepjárót nem csak a Földön kívánják majd használni. 

A jármű érdekessége az üzemanyagcellás elektromos hajtása (FCEV) lesz, amelett, hogy a Lunar Cruiser olyan napelemekkel is rendelkezik, amelyek áramot termelnek az autó különböző rendszereihez.

Az űrutazások történetében a 1960-as és 1970-es években az Apollo-expedíciók során már használtak ilyen járműveket, azok viszont nyitott, úgynevezett baggy autók voltak. A Lunar Cruiser viszont teljesen zárt karosszériás jármű lesz, amelyben ketten utazhatnak, azonban vészhelyzetben akár négy holdutazó is helyet kaphat a kabinjában.

©
©
©
©

A Toyota és a JAXA azt tervezi, hogy a holdjárót a 2020-as évek második felében fejezi be. Jelenleg olyan szimulációk zajlanak, melyekkel az energia és hő eloszlását lehet modellezni a holdjáró működése közben, valamint zajlik az abroncs-prototípusok legyártása és értékelése, illetve a virtuális valóságban folyik a modellek tesztelése.

A Lunar Cruisernek elvileg oxigént kell biztosítania akár 1000 kilométeres utazáshoz is a benne utazók számára, az üzemanyagellátásnak pedig 10 ezer kilométeres utazást kell ellátnia, amit 42 naposra terveznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Majdnem minden második betegnél szövődményeket hagy hátra a koronavírus

Szlávik: Majdnem minden második betegnél szövődményeket hagy hátra a koronavírus

BKIK a katáról: vonják vissza a Lex Parragh-szabályt

BKIK a katáról: vonják vissza a Lex Parragh-szabályt

Bánhidi: Nem gondoltam volna, hogy ez a vírus képes ledönteni egy 130 kilós embert a lábáról

Bánhidi: Nem gondoltam volna, hogy ez a vírus képes ledönteni egy 130 kilós embert a lábáról