A Tévelygőkért Alapítványt a Feldmár Intézet szerint mondvacsinált indokokkal lehetetlenítették el.

A rabok visszailleszkedését segítette a társadalomba, de mostantól ki van tiltva a Balassagyarmati Fegyház és Börtönből a Tévelygőkért Alapítvány Meseköre. A programot, amely többek között a Norvég Civil Alap támogatásával, 2016 óta pedig önkéntesekkel, társadalmi munkában működött, még 2011-ben találta ki Feldmár András és Büky Dorottya. Többszörösen büntetett elítéltekkel hetente egyszer foglalkoztak, a fogvatartottak a saját életük élményeiből gyermekeik számára mesejátékokat állítottak össze. A Feldmár Intézet szerint a Mesekörben hét év alatt megfordult 65 ember közül mindössze 5-en estek vissza, miközben Magyarországon a börtönből szabadultak több mint 50 százaléka fél éven belül visszakerül a rácsok mögé. 

A kitiltás indoka az volt, hogy „szigorodtak a fogvatartottak mozgatására, életére vonatkozó szabályok, valamint a mi intézetünkben is elindult az elvándorlás a személyi állomány vonatkozásában”. A Feldmár Intézet közleménye szerint „a mondvacsinált indokokkal és ürügyekkel azt a szakmailag semmiképpen nem indokolható politikai szándékot leplezi a kitiltás elrendelője, ami az egész büntetés-végrehajtásban megfigyelhető és ami merőben ellentétes az európai normákkal és trendekkel".

Tavaly a büntetés-végrehajtással 18 éve együtt dolgozó Magyar Helsinki Bizottsággal kötött megállapodást mondta fel egyoldalúan az országos parancsnokság. A szervezet munkatársai 1999 óta rendszeresen járhattak az ország börtöneibe, vizsgálhatták a rabok jogainak érvényesülését, eljárhattak egyedi panaszok nyomán is. A helsinkiek azt írták, értetlenül állnak a döntés előtt, amit ugyanakkor kénytelenek voltak tudomásul venni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!