szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon is kapható fentanil hatóanyagú fájdalomcsillapító, de a morfinnál százszor erősebb, teljes mértékben szintetikus anyag kábítószerként igazán népszerű a tengerentúlon. Ott már több tízezer halálos áldozatot követelt, és Kína szinte kifogyhatatlanul szállítja az újabb és újabb adagokat a feketepiacra. Most már Magyarországra is.

Jelentős hírértéke volt néhány nappal ezelőtt annak, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában egy rendkívül veszélyes, halálos méregnek számító kábítószert, fentanilt találtak. A szer légipostával érkezett Kínából, és azóta kiderült, hogy egy férfi és egy nő rendelte, az előbbi feladta magát, az utóbbit már korábban elfogták. Ő a saját nevére rendelte a fehér port Kínából, összesen több mint 500 grammot. Csak hogy igazán megdöbbentő legyen a nagyságrend: a fentanilból két milligramm is halálos lehet, ami nagyjából egy gramm heroinnak felel meg.

©

A szállítmány nemcsak azért került be a hírekbe, mert jelentős kábítószerfogásról van szó, hanem azért is mert a fentanil rendkívül mérgező, így nemcsak a kábítószert fogyasztókra életveszélyes, hanem mindenkire, aki érintkezésbe kerül vele – így az áruforgalmon keresztül érkező csomagokkal érintkező emberekre, és a NAV szakembereire is. A fentanil erősen lipidoldékony, így a bőrön át is jól felszívódik.

A fentanil eddig főleg az amerikai közbeszédben volt jelen, ott ugyanis a halálos áldozatokat is követelő opioidválság egyik fő mozgatórugója. Bár a Ferihegyen talált szállítmány megrendelőit elfogták, az nem világos, hogy pontosan mi volt a céljuk egy ilyen irdatlan mennyiségű kábítószerrel. Magyarországon ugyanis – kábítószerként legalábbis – nem igazán van jelen a fentanil, a szerhasználókat segítő Kék Pont Alapítvány egyik szakértője az Indexnek azt mondta, nem találkoztak még vele, de ha bekerülne a magyar piacra, az „pillanatok alatt hazavágná egész Budapestet”.

Nem véletlenül szigorúak a biztonsági előírások

Szigorúan ellenőrzött körülmények között viszont elérhető a fentanil, hiszen a szernek van orvosszakmai létjogosultsága. A fentanil ugyanis opioid fájdalomcsillapító, mégpedig az egyik legerősebb. Teljes mértékben szintetikus, és mintegy 100-szor erősebb, mint a morfin. Akárcsak a heroin, ez is az agy opioid-receptoraira hat: fájdalomcsillapító és légzésbénító hatása igen erős, de rövid ideig tart.

A szert végstádiumban lévő rákos betegek számára fejlesztették ki, akik a normál fájdalomcsillapító hatását már nem érzik. A jóváhagyott készítményeket krónikus, elsősorban tumoros fájdalomcsillapításra alkalmazzák, valamint altatásban végzett műtétekhez használják az aneszteziológusok.

A Ferihegyen talált, először teljesítményfokozó szernek gondolt csomagot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetbe (OGYÉI) küldték, ott állapították meg, hogy fentanilról van szó. Az OGYÉI tájékoztatása szerint a fentanil megtalálható az ellenőrzött anyagok között, a kábítószerek jegyzékében. Fokozottan ellenőrzött szer, amely azonban közforgalmú és közvetlen lakossági gyógyszerellátó tevékenységet is végző intézeti gyógyszertárban forgalmazható.

 

©

A betegek a fokozottan ellenőrzött szereket kizárólag a nevükre szóló orvosi vény alapján, saját felhasználás céljából birtokolhatják, tárolhatják és alkalmazhatják. Az orvos egy vényen egyszeri alkalommal maximálisan 15 napra elegendő mennyiségben írhatja fel. Ha a betegnek előreláthatólag 30 napnál hosszabb időn át folyamatosan vagy ismétlődően fokozottan ellenőrzött szerre van szüksége, ennek rendelésére – néhány kivétellel – kizárólag a háziorvos jogosult.

A fentanilt – mint fokozottan ellenőrzött szert erős falú, biztonsági zárral ellátott fémszekrényben, vagy elmozdításra alkalmatlan módon rögzített vaskazettában a többi gyógyszertől elkülönítve tartják a patikákban.

Magyarországon fentanil tartalmú gyógyszereket tapasz, orrspray, bukkális tabletta és bukkális film formájában törzskönyveztek, az adagolás tekintetében pedig a jóváhagyott alkalmazási előírás az irányadó. Az adagolási utasítástól eltérni csak abban az esetben lehet, ha az orvos a vényen felkiáltójellel, aláírásával és bélyegzőjének olvasható lenyomatával külön megerősíti ezen szándékát. Az orvos minden esetben az adott beteg állapotát veszi figyelembe az adagolás előírásakor – emlékeztet az OGYÉI.

Fájdalomból a függőségbe

A vényköteles fájdalomcsillapítókra, így az opioidokra is már milliók szokta rá az Egyesült Államokban, ahol a nagyon erős fájdalomcsillapítóhoz legálisan recepttel is hozzá lehet jutni, ezzel pedig egyre gyakrabban élnek vissza az amerikai állampolgárok, sokan az orvost kihasználva próbálnak újabb és újabb adaghoz jutni.

Az Egyesült Államokban több opioid fájdalomcsillapító is forgalomban van, ilyen az oxikodon alapú OxyContin és Percocet, a hidrokodon alapú Vicodin, illetve szintetikusan előállított fentanil. A fentanil tehát erősebb, mint a heroin, az előállítása viszont jóval egyszerűbb és olcsóbb, hiszen egy sima zuglabor kell csak hozzá, egy kilogramját 4-5000 dollárból lehet kihozni.

©

2007-ben az OxyContin nevű fájdalomcsillapító gyártóját, a Purdue Pharma gyógyszergyárat elítélte a bíróság, és minden idők legnagyobb egészségügyi kártérítését kellett kifizetnie, mert nem hangsúlyozta a gyógyszer mellékhatásait: azt például, hogy a narkotikumtartalma függőséget okoz. A Purdue Pharma gond nélkül kifizette a 634 millió dolláros büntetést. Az ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Az Egyesült Államokban 2017-ben 72 ezer gyógyszeres túladagolásos halálozás történt, ebből 42 ezren a fentanil miatt haltak meg. A szer olyan hírességeket is magával rántott, mint Prince vagy Tom Petty.

Kína a célkeresztben

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal szerint az amerikai feketepiacon lévő fentanil nagy része Kínából és Mexikóból származik, és gyakran közvetlenül kipostázzák a megrendelőnek. (Mint korábban már említettük, a Ferihegyen talált csomag is Kínából érkezett.) Donald Trump még tavaly októberben hirdetett országos egészségügyi vészhelyzetet, valamint a kormányzata elsődleges fontosságú feladatának nevezte az ópiátválság leküzdését.

Az amerikai elnök augusztusban a Twitteren kelt ki magából, amiért „Kínából a postán keresztül érkezik a több ezer amerikai halálát okozó kábítószer”. Egy két évig tartó szenátusi vizsgálat után előterjesztettek egy törvényt, amelynek értelmében az amerikai postaszolgálatnak ugyanolyan biztonsági előírásoknak kell megfelelnie, mint a csomagküldő szolgálatoknak. Trump nyáron azt írta, véget kell vetni az őrületnek, és el kell fogadni a törvénytervezetet, még mielőtt a fentanil lerombolná az egész országot.

©

Az amerikai hatóságok egyre jobban aggódnak az opioid-visszaélések miatt, és most a fentanilszármazékok bekerültek a legveszélyesebb kategóriába. Kirsten Madison helyettes államtitkár a kongresszus előtt a mostani helyzetet „a legsúlyosabb kábítószer-válságnak” nevezte, amivel az Egyesült Államok valaha is szembenézett – emlékeztet a BBC.

Az opioidválság súlyosságát Kína sem tagadta, viszont cáfolta azt a kijelentést, hogy minden szer onnan származna. Yu Habin, a Nemzeti Kábítószer-ellenőrző Bizottság magas rangú tisztviselője Trump szavaira reagálva elmondta: erre semmilyen bizonyíték nincs, az elnök bejegyzését pedig elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte. Kína azt állítja, lépéseket tett a probléma megoldására.

A képek csak illusztrációk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?