szerző:
hvg.hu

Különös jelenségre lettek figyelmesek az emberek szerte Japánban: októberben is kivirágoztak a híres cseresznyefák, a sakurák.

A rózsaszín és fehér virágok a természetes rendjük szerint tavasszal nyílnak, mintegy két hétig – a világ minden tájáról érkező turisták legnagyobb gyönyörűségére.

Most viszont már több mint 300 ember jelezte, hogy a környezetében másodvirágzásnak indultak a cseresznyefák.

"Történt már ilyen, de nem emlékszem, hogy láttam volna ilyen erőteljes őszi virágzást" – mondta a Japán Virágszövetség szakértője, Hiroyuki Wada

A tudósok szerint a tájfunok lehetnek a ludasok, a fák levelei ugyanis egy olyan hormont bocsátanak ki, ami megakadályozza, hogy a rügyek kipattanjanak. Ebben az évben viszont az erős tájfunok miatt sok fa elveszítette a leveleit – így a hormonok sem gátolták meg a virágzást.

Ehhez jön még hozzá az évszakhoz képest jóval melegebb hőmérséklet, ami szintén összezavarhatta a növényeket.

Wada szerint azok a rügyek, amik most kinyíltak – érthető okból – jövő tavasszal már nem hoznak újra virágot, de összességében a mostani jelenség csak "minimálisan" befolyásolhatja a következő sakura szezont.

Idén Japán sokat szenvedett a tájfunoktól, egyikük, a Jebi névre keresztelt vihar volt az elmúlt 25 évben a legerősebb: 10 ember halálát okozta és rendkívül sok kárt okozott.

(BBC)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Ha akarjuk, ha nem, fizetünk a zenehallgatásért

Ha akarjuk, ha nem, fizetünk a zenehallgatásért

Hétvégén már 10 fok sem lesz

Hétvégén már 10 fok sem lesz

Meghalt egy fiatal focista

Meghalt egy fiatal focista

Elfogták a sörtolvajt, aki majdnem úgy néz ki, mint a Jóbarátokból Ross

Elfogták a sörtolvajt, aki majdnem úgy néz ki, mint a Jóbarátokból Ross