szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az angol régészeknek még ismerős is volt a görög kereskedelmi hajó.

A 2400 éves görög kereskedelmi hajó kétezer méteres mélységben fekszik a tenger fenekén, oxigénhiányos vízben, ahol akár évezredekig megőrződnek a szerves anyagok - közölték a felfedezés keddi londoni bemutatóján.

Az oldalán fekvő hajónak megvan az árboca, a kormánya; ilyet nem minden nap lát az ember. Ilyen típusú görög kereskedelmi hajót mindeddig csak az antik görög vázákon figyeltek meg - mondta Helen Harr, a Southamptoni Egyetem Tengerrégészeti Központjának archeológusa.

Amikor a hajó felbukkant a lámpa fényében, olyan volt, mintha visszautaztunk volna az időben.

A kutatók szerint ez is egyike lehetett azoknak a kereskedelmi hajóknak, amik a Földközi-tenger régióját kötötték össze a Fekete-tenger partvidékén megtelepült görög kolóniákkal.

©

Formára nagyon hasonlít arra a hajóra, ami az úgynevezett szirénes vázán látható - ez jelenleg a londoni British Múzeumban található, és i.e. 480. környékén készült. Ezen a vázán van az a jelenet, amikor a hazafelé tartó Odüsszeusz a hajója árbócához kötve hallgatja a szirének énekét.

Azt még nem tudják, hogy mit szállíthatott a hajó, bár arra számítanak, hogy itt is bor tárolására használatos amfórákat találnak majd.

A Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project) három éven át kutatott egy 2000 négyzetkilométeres területet a Fekete-tenger mélyén, Bulgária partjainál olyan technológiával, amilyennel korábban csak a nagy olajtársaságok rendelkeztek.

A kutatók valójában a tengerszint alakulását, a szárazföld süllyedését vizsgálták szonárral és mélytengeri robottal,

a régészeti leletekre véletlenül, mondhatni a munka járulékos hasznaként bukkantak.

Összesen 60, különböző korokból való hajóroncsot fedeztek fel, köztük 2400 évesnél is régebbi maradványokat, de azok teljesen szétesett hajókból származtak. A hajók korát szénizotópos vizsgálattal állapították meg.

A kutatásban a Southamptoni Egyetemen mellett a Bolgár Tudományos Akadémia, a Bolgár Nemzeti Múzeum és a Bolgár Vízalatti Régészeti Központ vett részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új szabályokat akar az EU a bérezésben: változhatnak az állásinterjúk is

Új szabályokat akar az EU a bérezésben: változhatnak az állásinterjúk is

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt