szerző:
hvg.hu

Egy speciális, a nyakon elvégzett ultrahangvizsgálat a kutatók szerint megfelelő eszköz lehet arra, hogy az időskori szellemi leépülést megjósolják.

A University College London vezetésével egy nemzetközi kutatócsapat megállapította, hogy a nyakban található vérerek ultrahangos vizsgálatával előre lehet jelezni, ha valaki idős korában a demencia egyik formájától fog szenvedni. A kutatók 3191 ember pulzusának intenzitását mérték meg egy mindössze ötperces vizsgálat keretében, majd pedig 15 éven keresztül folyamatosan monitorozták a tesztalanyok egészségi állapotát.

Azt találták, hogy akiknek a legintenívebb volt a pulzusuk az adatok felvételekor, azoknál a rákövetkező tíz évben nagyobb fokú szellemi leépülést tapasztaltak (ez memóriaromlás, amely együttjár vagy az absztrakt gondolkodás vagy az ítélőképesség károsodásával, esetleg beszédzavarral vagy személyiségváltozással), mint az alacsonyabb pulzusú felnőtteknél. A pulzus és a demencia összefüggésének hátterében az állhat, hogy a magas pulzus könnyebben teszi tönkre az agyban található kicsi véredényeket, strukturális változásokat idéz elő az agy vérhálózatában, és akár mini stroke-ot vagy csendes stroke-ot, tehát olyan átmeneti keringési zavart okozhat az agyban, amelyről általában nem is tud az illető.

A vizsgált alanyok közül azoknak, akiknél a legintenzívebb pulzust mérték, 50 százalékkal nagyobb volt az esélyük arra a következő tíz évben, hogy a demencia első jeleit tapasztalják náluk – áll a kutatást publikáló tanulmányban.

A kutatók azt mondják, hogy az ötperces, teljesen fájdalommentes nyaki ultrahangvizsgálat egy új módszer lehet arra, hogy kimutassák, kinél fordulhat elő a későbbiekben akár a súlyosabb demencia valamilyen formája, például Alzheimer-kór, vagy Parkinson-kór. Ez azért fontos, mert ha időben felfedezik a demencia első, korai jeleit, akkor megfelelő kezeléssel, életmódváltással lassítható annak súlyosbodása.

A szakemberek ennek érdekében javasolják a rendszeres vérnyomás- és koleszterinszint-mérést, az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást, a dohányzás elhagyását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon