szerző:
hvg.hu

Igazi vár, idilli olasz környezet... De hol a csapda?

Az olasz Abruzzóban egy festői hegytetőn áll az átalakított vár, amit úgy hirdetnek, hogy csupán 100 dollárért (kb. 30 ezer forint) a miénk lehet az esküvőnk napján. Az ár már csak azért is gyanúsan alacsony, mert egy ilyen eredeti történelmi helyszín bérleti díja néhány órára akár több ezer eurós is lehet Olaszországban. Ráadásul a környék is idilli, tehát jogosan vetődik fel, vajon hol a csapda?

Pedig az ok egészen prózai. Roccascalegna egy fogyatkozó lakosságú középkori falu, ami most úgy döntött, hogy esküvőkre és hasonlóan különleges eseményekre akciós áron adja ki a frissen felújított várat, hogy odavonzzák az “elit” látogatókat.

Ez egy nagyon alacsony ár, tulajdonképpen csak egy kis borravaló

– mondta Domenico Giangiordano polgármester a CNN Travelnek. “Nem a pénzszerzés a cél, hanem hogy ezzel a különleges helyszínnel megreformáljuk a térség gazdaságát. Olyan elit közönséget akarunk idevonzani, ami értékeli az ilyen apró, a nyüzsgéstől távoli helyeket.”

Tortát a nagyitól, vacsora a börtönben

Giangiordano esküvőszervezőnek saját magát ajánlja, enni- és innivalókat pedig a környékbeli gazdaságok tudnak biztosítani – többek között egy helyi nagymama, aki a hagyományos esküvői tortáiról híres. A hegyormon álló várnak saját kápolnája van, ahol meg lehet tartani a ceremóniát, az egyik tornyot koktélbárrá alakították, a pincerendszerben pedig gyertyafényes vacsorát költhetünk el. A bástyákról az Appeninek-hegyláncai és az Adriai-tenger is jól látszik.

Roccascalegnában is van néhány bár, panzió és kávézó, de csak kevés turista jár arra. És sok más olasz faluhoz hasonlóan itt is egyre kevesebben laknak. Az olasz félszigeten persze ez sajnos nem ritka, mintegy 2500 települést fenyeget a teljes elnéptelenedés. Erre válaszul a helyi polgármesterek a legváltozatosabb megoldási tervekkel állank elő: attól, hogy művészteleppé alakítják a települést, addig, hogy külön adót rónak ki azokra, akik elmulasztják az éves orvosi ellenőrzéseket.

Ezt a környéket egykor a halál völgyének is nevezték, mert sokszor fosztogatták végig idegen csapatok és kalózok. A vár pedig nem sokkal ezelőttig csupán egy romhalmaz volt, amiben “kutyák és birkák aludtak”, meséli a polgármester.

Azért meg kell küzdeni érte

A probléma csak az, hogy nehéz odajutni – az ifjú pár és a násznép is jobban teszi, ha a szép cipőjét túrabakancsra váltja, míg megmásszák a hegyet.

Valójában, ha egészen pontosak akarunk lenni, semmilyen út nem vezet sem a várhoz, sem magába a faluba – a kocsikat Roccascalegna határánál le kell parkolni.

Persze az is csak idővel derül ki, hogy a helyiek szerint a vár egykori kínzókamrájának van egy állandó lakója. Állítólag itt kísért Corvo de Corvis báró, aki elrendelte, hogy minden ifjú arával joga van az első éjszakához – mire egy feldühödött férj leszúrta.

A helyi hiedelmek szerint a báró vére évszázadokig pettyezte a vár falát. Az páncélja pedig – a sisak nélkül – még mindig látható kiállítva, néhány kínzóeszközzel együtt.

Ám a polgármester szerint egy igazi kalandvágyó párnak mindez nem lehet akadály.

(TheLocal.it)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető