szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Polgár Judit volt a 2018-as sakkvilágbajnoki döntő szakkommentátora, szerinte Magnus Carlsen hiába győzött, nem volt a legjobb formájában. Mielőtt a magyar sakkolimpikon nagymester a londoni világeseményre érkezett volna, New Yorkban átadott egy fontos elismerést Yoko Onónak.

A norvég Magnus Carlsen győzelmével ért véget  tegnap Londonban a 2018-as sakkvilágbajnoki döntő. Polgár Judit az esemény hivatalos szakkomentátoraként a helyszínről közvetítette az összecsapást, szakmai elemzésére a legnagyobb médiumok hagyatkoztak a BBC-től a The Guardianig. Magnus Carlsen és olasz-amerikai kihívója, Fabiano Caruana a londoni The College-ban megrendezett csatája történelmi rekordokat hozott, és végül csak a rájátszásban dőlt el.

"Az idegtépő feszültségben lejátszott döntő drámai meglepetéseket tartogatott a sakk és az egész sportvilág számára" – hangsúlyozta Polgár Judit. A közel három hétig tartó csata első 12 játszmáját követően 6-6 volt az eredmény. A tökéletesen kiegyensúlyozott meccsen, klasszikus sakkjátszmában sem a címvédő, sem kihívója nem tudta legyőzni a másikat, 12 remi után így következhetett a rájátszás. A zárónap előtt a BBC a vezető hírek között számolt be a szokatlan helyzetről, és a brit közszolgálati televízió stúdiójában Polgár Judit elemezte az eseményeket, a meccs befejezését követően pedig ismét bejelentkezett, hogy összefoglalja az utolsó nap fordulatos játszmáit.

Magnus Carlsen és Polgár Judit még januárban
©

A négy partira tervezett rájátszásban Magnus Carlsen nagy lendülettel megnyerte az első játszmáját, így kibillentette ellenfelét, a mindig kiegyensúlyozott Fabiano Caruanát. A norvég világbajnok végül 3-0 arányban nyert, és védte meg a címét. A negyedik partit már le sem játszották. "A rájátszások előtti szokatlanul sok döntetlen miatt komoly változások várhatók a következő világbajnoki döntők lebonyolítási formájában" – mondta a magyar sakkolimpikon.  Polgár Judit hangsúlyozta, hogy Magnus Carlsen "három-négy éve toronymagasan vezette a világranglistát, senki sem tudta megállítani, a mostani világbajnoki döntőn azonban csak nagy nehézségek árán tudta megszerezni a győzelmet, bizonytalan játéka láttán sokáig nem úgy tűnt, hogy megvédheti a címét." Carlsen a döntő után be is vallotta, hogy ez volt eddig a legnehezebb mérkőzése.

Az eseményt világszerte nagy figyelemmel kísérték, csak a helyszínen több mint negyven különféle médium újságírója adott hírt a világbajnokságról, a spanyol El Pais-tól a Financial Times-ig. Az eseményen Polgár Judit találkozott Woody Harrelson színésszel, Jimmy Walesszel, a Wikipedia alapítójával, Liv Boeree-vel, a világ legismertebb női pókerjátékosával is. Az Sakkvilágbajnokság műsorvezetője a szintén magyar származású Rudolf Anna volt.

Woody Harrelson, Rudolf Anna és Polgár Judit
©

A nők is lehetnek kiváló sakkozók

Polgár Judit a Sakkvilágbajnokságra New Yorkból érkezett, ahol Yoko Onónak átadta a Goodwill Ambassador of Artistic Values of Chess elismerést. A sokszoros sakkolimpikon által alapított díjat idén első alkalommal ítélték oda olyan alkotóknak, akik a művészetükben is kifejezésre juttatták a sakk kiemelkedő értékeit. Yoko Ono egyik leghíresebb, és legprovokatívabb munkája a témában az 1966-os Játssz bizalommal című installáció, amely eredetileg a Fehér sakk-készlet címen mutatkozott be. A különleges készlet kizárólag fehér mezőkön álló fehér bábukat tartalmaz, amivel a játék lényegét, a versenyhelyzetet, a küzdelmet és szembenállást kérdőjelezte meg.

Yoko Ono és Polgár Judit
©

A művész korábban úgy fogalmazott, Polgár Juditnak köszönhetően változott meg a sakkról mint kizárólag férfiak uralta sportról kialakult kép. "Tehetségével és kitartásával bizonyította, hogy tévedés volt azt hinni, a nők nem lehetnek jó sakkozók. Köszönöm ezt neki a világ minden nője nevében".

Utólag kapta meg Goodwill Ambassador of Artistic Values of Chess díját Bogányi Gergely zongoraművész is, aki Budapesten vette át az elismerést Polgár Judittól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas szinte minden vagyonát jótékony célra ajánlotta fel

A 103 éves korában elhunyt Kirk Douglas szinte minden vagyonát jótékony célra ajánlotta fel

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől

Német állampolgár hajtott szándékosan a farsangi menetbe Volkmarsenben

Német állampolgár hajtott szándékosan a farsangi menetbe Volkmarsenben