szerző:
Rimai Timea

Elegáns főúri kastély, kandalló mellett elköltött ebéd, vacsora, szauna, úszómedence, panoráma - az első igazi téli napokban mentünk el megnézni, mit tud ilyenkor a Balaton.

 Meglehet, a turisták többsége még mindig nyáron utazik ide, mi hisszük, hogy télen is érdemes ellátogatni a tó partjára. Érdekes látnivalók, finom falatok, pompás panoráma nem csak főszezonban várja itt az embert. És még a fürdőruhánkat sem kell otthon hagyni.

Titkos ajtók mögött

Téli balatoni túránk célpontja ezúttal Keszthely volt. A Festetics kastély nyaralások esőnapján is remek program lehet, pláne ilyenkor télen. Romantikus a ködös kastélyudvarra kinézni, miközben mi bent sétálgatunk kristálycsillárok alatt, míves parkettán.

Abban viszont, ahogyan a horvát származású Festeticsek Keszthelyre kerültek, semmi romantika nincs: a hozomány reményében mindig idős özvegyasszonyokat vettek el. Festetics Kristóf 1739-ben így szerezte meg a Pethő család keszthelyi javait, 1745-ben kezdte el a család kastélyának építését. Keszthely fejlődésének nagyon jót tett a család érkezése: kórházat alapítottak és mesterembereket telepítettek a városba, később ők hozták létre a ma is működő agráregyetemet, a Georgikont is.

©

A hosszú évek sorozatos átépítései után kialakuló, U-alakú elegáns főúri kastélynak állítólag százegy szobája van (bár az itt dolgozók azt mondják, ők sosem számolták meg), ebből a nagyközönség tizennyolcat járhat be. A látogatás fénypontja egyértelműen a könyvtár, mely Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára, a látványos galéria és a klasszicista könyvállványok egy keszthelyi asztalos, Kerbl János munkáját dicsérik, a kor legszebb műipari alkotásai. A könyvtár egyébként nem csak turistalátványosság, kutatási célokat is szolgál:  “Két évszázadon át gyűjtötték a Festeticsek a könyveket, több mint ötszáz év tudása és művészete tárul a szemünk elé a tölgyfapolcokon”. A kastély másik, hétköznapi látogatók  elől elzárt szárnyának termeiben rendezvényeket tartanak, és szálláshelynek kialakított elegáns lakosztályokat találunk itt. A titkos ajtók mögött  rejtőznek a cselédfolyosók és a díszes, fehér-kék csempéjű tálalókonyha. Utóbbi érdekessége, hogy egy étellift is taláható benne, ugyanis a főzés az alagsorban zajlott, fent már csak tálaltak, hogy aztán például reggelente - mindig szigorúan kilenckor - ágyba vigyék a Festeticseknek a reggelit.

Lakoma a présházban

S ha már az egykori  konyhában hagytuk abba, folytassuk az asztalnál, elvégre gasztroturistáskodunk: a kastélylátogatás után érdemes a Festetics család 1820-ban épült, klasszicista stílusú egykori présháza felé venni az irányt. Ebben a vonyarcvashegyi épületben működik ugyanis a Bock Bisztró Balaton .

©

A panorámás étteremben a Bíró Lajos vezette budapesti éttermekből ismerős fogások - mint például a libamáj szusi - mellett Ács István séf és csapata jellegzetes balatoni és zalai ételeket készít helyi alapanyagokból, modern felfogásban. Az étteremhez tartozó kétszáz éves pincében közel százféle balatoni bort tartanak.

©

Mi a pattogó tüzű kandalló mellett az új téli étlap fogásaiból igyekeztünk minél többet megkóstolni. Észnél kellett lenni, mert már az előételekkel jóllakhattunk volna:ropogós héjú fehér kenyér őrségi tökmagolajos vászolyi krémsajttal, szemet gyönyörködtetően díszített bélszíntatáros szendvics és hideg kacsamáj. Különlegességekre vágyóknak: tokhaltatárral töltött, fűszeres tejföllel tálalt káposztatekercs.

A levesek közül a hagyományos ízek kedvelői a bivalygulyást fogják szeretni. A burgonyakrémlevest gombakocsonya teszi különlegessé. A halászlét korhely módra kanalazzuk:a klasszikus fogás savanyú káposztával turbózott változata.

©

A főételek közül a  túrós tanyasi galuskával kínált harcsapaprikást, a hagymás rostélyos Bockos változatát, és a házi gyúrt tésztát milánói módra, panko morzsában sült sertés szűzérmékkel vétek lenne kihagyni.

©

Desszertnek még egy adag egymásra rétegezett krémekből összeállított, tejszínhabos "újragondolt somlói" - és gyakorlott gasztroturistáskodás ide vagy oda, moccanni is nehéz.  
Szerencsére elég átsétálni az étteremből a földalatti folyosón a Zenit Hotelbe.  Mi is így tettünk, szép kilátás, elegáns szobák, és - nem teli hassal javallt - kellemes wellness részleg szaunákkal,úszómedencével, egy erős kezű sportmasszőrrel.

  Egy kis kirándulás

Ha kisüt a nap - vagy legalábbis nem esik az eső -, érdemes kis kirándulást tenni a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnához. A hely azért is érdekes, mert 136 méteres domb amin áll, egykor sziget volt a Balatonban. Az épület pedig azért, mert ez az ország egyetlen halászkápolnája, ”a néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. Gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a tanúhegyekre Szigligettől Badacsonyig   -  tudjuk meg a település honlapjáról.

Tökéletes hely ahhoz, hogy átmenetileg búcsút vegyünk a magyar tengertől - a minél közelebbi viszontlátásig. Mert a Balaton igenis négyévszakos.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

Vizsgázik a kis méregzsák: így gyorsul 0-ról 270-re a BMW M2 Competition - videó

Vizsgázik a kis méregzsák: így gyorsul 0-ról 270-re a BMW M2 Competition - videó

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Beindult a net: íme a legfrissebb mémek az MTVA-nál történtekről

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam