szerző:
hvg.hu

A Magyar Bor Akadémia döntése nyomán először lett határon túli borász az Év Bortermelője. Balla Géza az Arad-hegyaljai borvidéken készíti kiváló borait.

Ám a díj nem egy bor kiváló minőségének, de még csak nem is egy sikeres esztendőnek szól, hanem a bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez a magyar borászok által elnyerhető egyik legrangosabb hazai kitüntetés.

A 2018. Év Bortermelője díj nyertese, Balla Géza az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidéken tevékenykedik immáron 35 éve, ebből 20 éve a saját pincészetében. 2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője. 2004 óta a Magyar Bor Akadémia Tagja.

©


"Igazán felemelő érzés, hogy én lehetek ezen megmérettetés első határon túli jelöltje. Hiszek a barátságban, hiszek abban, hogy a Kárpát-medence borászai nem egymás konkurensei. Mindig is a segítség, egymás segítése volt számomra az elsődleges" – nyilatkozta a jelölést követően Balla Géza. Évtizedek óta célja, hogy egységes Kárpát-medencei, magyar borról beszélhessünk. Fontosnak tartja, hogy a majdnem feledésbe merült fajtákat visszaemelje méltó helyükre, például a kadarkát vagy a fekete leánykát. Ez utóbbi egy régi dél-erdélyi fajta.

©


Megjegyzés: Többkörös jelölés után az idén az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ábécésorrendben) volt: Balla Géza – Arad-hegyaljai borvidék, Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék, Figula Mihály – Balatonfüred–Csopaki borvidék, Jásdi István – Balatonfüred–Csopaki borvidék és Koch Csaba – Hajós–Bajai borvidék.

A Hét Borbírák Rendje 1991-ben döntött úgy, hogy évente kiadható díjat alapít a borászok többéves szakmai munkájának, pályájának elismerésére. A Magyar Bor Akadémia 1996-tól gondozza a díjat.

Az eddigi díjazottak az évek sorrendjében: Tiffán Ede, Báthori Tibor, Vesztergombi Ferenc, Gere Attila, Thummerer Vilmos, Polgár Zoltán, Bock József, Gál Tibor, Kamocsay Ákos, Figula Mihály, Szepsy István, Malya Ernő, Árvay János, Takler Ferenc, Vincze Béla, Garamvári Vencel, Frittmann János, Konyári János, Lőrincz György, Légli Ottó, Vida Péter, Áts Károly, Gálné Dignisz Éva, Dúzsi Tamás, Szöllősi Mihály, Mészáros Pál és Szőke Mátyás.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata