szerző:
hvg.hu

Hallott már valaha a Krampuszról szóló téli dalocskát? Nem nagyon, igaz? Pedig a mai verzió már sokkal szelídebb, mint aminek elindult.

Karácsony 2018
Belevágtunk ismét, karácsonyra készülünk. Nem is nagyon tehetünk mást, hiszen közeledik, érkezik, mi pedig várjuk. Még akkor is, ha tudjuk, mennyit rohangálunk majd előtte, hányszor szeretnénk túl lenni rajta. De közben szeretjük, és ez a lényeg. A magunk részéről úgy döntöttünk, elkísérjük olvasóinkat vásárolni, ott leszünk, ha főz, ajándékot csomagol, beleszólunk, tippeket adunk. Fogadjanak el útitársnak!
A cikksorozat támogatója a Samsung

Ha nem lehettek ott, legyetek együtt! A Galaxy összeköt. Ismerd meg ünnepi okostelefon, táblagép és viselhető kiegészítő kínálatunkat!

hirdetés
Friss cikkek a témában

Hajdanán a félig kecske, félig démon, szarvas, agyaras-karmos, hosszú nyelvű szörnyeteg konkrétan kiverte a rakoncátlanságot a gyerekekből, legalábbis a német–osztrák elképzelések szerint. Láncot és virgácsot hozott magával, és elragadta a rossz gyerekeket az alvilágba.

©

Ahogy a téli napforduló környékén sok ünnepünkben, például a Luca-napi szokásokban, itt is nagyon meghatározó a sötétség-világosság szélsőséges ellentéte. A jóságos Mikulást, aki amúgy a gyerekek védőszentje, tehát a fényhez és az istenihez köthető alak, a sötétséget képviselő Krampusz kíséri.

A figura eredetileg Ausztriából származik, és Krampuszként megjelent Németország egyes részein is. Más német régiókban a prémekbe öltözött Belsnickel és a Knecht Ruprecht, egy fekete szakállas férfi hozza a virgácsot. Franciaországban a Hans Trapp, azaz Père Fouettard kíséri a Mikulást.

Krampusz neve a német krampen szóból ered, ami karmot jelent, és egyes források szerint Hel, az alvilág istennőjének fia volt az északi mitológiában. A Krampusz alakjában persze megjelennek a görög mitológia szatírjainak és faunjainak vonásai is. És hogy teljes legyen a kép, a fekete-vörös színpárosítás a keresztény ördögöt is megidézi.

Ördögféleként került a Mikulás kíséretébe is a középkortól, mert Szent Miklós az egyik legendája szerint megláncolta az Ördögöt.

©

Német nyelvterületen a Krampusz december 5. éjszakáján tűnik fel, amit ezért Krampusnachtként (Krampuszéj) emlegetnek, míg december 6. a Nikolaustag, azaz Szent Miklós napja. Stájerországban minden december 5-én éjjel nagy krampuszfelvonulást rendeznek. Ilyenkor krampusznak öltöznek, álarcot tesznek fel, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat.

Az ilyen démoni vagy állati formás alakoskodásnak világszerte ősi gyökerei vannak, már a barlangrajzokon ábrázolták őket. A kutatók szerint a bajelhárító, bőségigéző, termékenységvarázsló rítusokban játszottak szerepet.

A Krampusz sokáig nem volt túl népszerű. Ahogy a pogány gyökerű alakoskodást általában, a katolikus egyház nem nézte túl jó szemmel. A második világháború során pedig az európai fasiszták hitték róla azt, hogy a szociáldemokraták találták ki.

Anita Martinz képe
©

Ma a Krampusz még mindig feltűnhet a gyerekeknek szóló műsorokban, de kifejezetten megszelídülve, hiszen a gyerekverés már nem számít haladó nevelési elvnek.

A felnőttek világában viszont rendeszánszát éli, részben, mert bár a Krampusz teljesen elveszítette a szakrális, misztikus tartalmát, az alakoskodás modern kori változataként karácsony előtti partiöltözetnek tökéletesnek bizonyult. Sorra készülnek a karácsonyi szezon sötétebb oldalát feldolgozó krampuszos filmek is. Ausztria pedig kapva-kap a növekvő vásárlói igényen, és nagyüzemben gyártja a krampuszos csokikat, figurákat és szarvakat.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Adventi irodalmi naptár - december 6.

Eljött a december, és hamarosan itt a karácsony. Szépirodalmi adventi kalendáriumunkban minden reggel egy-egy magyar író, költő versével, novellájával, meséjével indulunk neki a napnak. Tartson velünk a 24 napon át, keresztül-kasul a magyar irodalom évtizedein és évszázadain!

hvg.hu Élet+Stílus

És ön hagyja, hogy gyerekei sokáig higgyenek a Mikulásban?

A magyar szülők 71 százaléka jobbnak tartja, hogy gyermeke higgyen a Mikulásban és a hasonló mitikus, mesés figurákban – derül ki egy friss kutatásból. Leginkább a magasabb végzettségű és rendszeresen megtakarító szülők vélekednek így. A pszichológusok szerint amelyik gyerek nem hisz ezekben, általában boldogtalanabb felnőtt lesz.

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Most is megszűnik egy lap, és a háttérben felsejlik a propagandamédia

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba