szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kétéves Zainab Mughal véradókat keres, mivel kezelése mellett folyamatos vérátömlesztésre van szüksége.

Rengetegen fogtak össze világszerte, hogy segítsenek egy kétéves, beteg amerikai kislányon. Zainab Mughal rákkal küzd, a kemoterápiás kezelés mellett rendszeres vérátömlesztésre van szüksége. Azonban ez nem is olyan egyszerű: Zainab vércsoportja ugyanis rendkívül ritka, így csak nagyon nehezen találnak számára megfelelő vért – írja a BBC.

A kislány vércsoportjából hiányzik egy antigén, ez főként indiai, iráni és pakisztáni népcsoportoknál fordul elő. A hiányzó antigén miatt csak nagyon kevesen vannak azok, akik vért adhatnak az ilyen vércsoporttal rendelkezőknek, mivel a nem megfelelő donort egyszerűen kilöki magából a szervezetük.

Nemrég kampány indult azért, hogy donorokat találjanak a kislánynak. Világszerte több mint ezren jelentkeztek, minden alanyt orvosok teszteltek. Az ezer ember közül alig hárman feleltek meg, így csak ők adhatnak vért Zainabnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Kiderítették mi a különleges Vel-vércsoport titka

Több mint 60 év után francia és kanadai tudósoknak sikerült feltárniuk egy igen ritka vércsoport - a Vel-negatív - genetikai és molekuláris okát. Egy molekula, az SMIM1 fehérje hiánya a felelős azért, hogy ilyen vércsoport alakul ki.

Egy banánevő kislány miatt kellett bocsánatot kérnie az Audinak

Egy banánevő kislány miatt kellett bocsánatot kérnie az Audinak

Neil Young tényleg beperelte Donald Trumpot

Neil Young tényleg beperelte Donald Trumpot

Franciaországban, Törökországban és Görögországban is nőtt az új fertőzöttek száma

Franciaországban, Törökországban és Görögországban is nőtt az új fertőzöttek száma