szerző:
hvg.hu

Ilyenkor a járókelők is jobban aggódnak, gyakrabban hívják fel valamelyik egyesület bejelentővonalát, mert attól tartanak, a hajléktalanok kihűlnek.

A hidegebb idő és a havazás miatt egyre többen keresik fel a nappali melegedőket, és egyre többen aggódnak a hajléktalanokért – mondta az Indexnek Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Regionális Központ régióvezetője. Szerinte sokan attól tartanak, hogy a fedél nélkül élők kihűlnek, ezért a szolgálat bejelentővonala szinte folyamatosan foglalt.

Morva Emília a lapnak azt mondta, a szolgálat éjjeli szálláshelyein a férőhelyek nagyjából 30 százaléka még szabad, tehát van még hely éjszakára. A hidegebb, havas időben a terepen levő szociális munkások is arra törekednek, hogy minél több ember válassza éjszakára a szállót. Morva szerint a rendőrök is ugyanígy vannak vele, próbálják elérni, hogy ne maradjon kint az ember az utcán éjszakára. Gyakran ők hívják a szolgálatot, ha a hajléktalan segítséget igényel tőlük.

Az Oltalom Egyesület ügyeletén is arról számoltak be, hogy szokottnál többen vannak nappali melegedőben az emberek, de bőven van még 30-40 helyük, mert még nincs még annyira hideg idő.

A Menhely Alapítványnál is azt mondták az Indexnek, hogy a hőmérséklet csökkenése inkább ösztönzi a hajléktalanokat arra, hogy bemenjenek a melegedőkre, szállókra, mint a havazás. A tűréshatár mínusz öt foknál van, ha ez alá süllyed a napi átlaghőmérséklet, kiadják a vörös kódot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csányi Nikolett - Szlavkovits Rita Itthon

„Itt alkotok, nem gödröket ások” – már működik a hajléktalanok közmunkaprogramja

Szinte lehetetlen helyzetbe sodorta a kormány az utcán élőket, amikor kriminalizálta a hajléktalanságot októberben, majd nemrég a hvg.hu megírta, az Orbán-kormány közmunkásokat faragna a fedél nélküli emberekből. Kiderült, hogy évek óta folynak már a „kísérleti” programok erről, szintén jószerivel titokban. Videós riport a szentesi Hajléktalan Segítő Központból.

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Moszkva: A Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást Venezuelában

Moszkva: A Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást Venezuelában

Gyomirtót mutattak ki Franciaországban kapható pelenkákban

Gyomirtót mutattak ki Franciaországban kapható pelenkákban

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó