szerző:
hvg.hu

A kongói egészségügyi minisztérium szerint az egyhónapos Benedicte a kór legfiatalabb túlélője.

Túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány: Benedicte egy egyhónapos intenzív kezelést követően újból egészséges - közölte az MTI szerint a kongói egészségügyi minisztérium.

Benedicte október 31-án született, hat nappal később ebolával fertőződött meg. Az orvosok és az ápolók a nap 24 órájában az ágya mellett voltak, hogy "minden esélyt megadjanak neki a túléléshez". A kislányt olyan ápolónők gondozták, akik már túlélték az életveszélyes betegséget és immunisak rá - közölte az egészségügyi minisztérium.

A miniszter szerint a kislány a kór legfiatalabb túlélője a járvány során, melyet az ebolavírus okozta második legsúlyosabbnak tartanak a világon. Benedicte édesanyja, aki ebolában szenvedett, a szülés közben halt meg. A kislányt szerdán engedték ki az ebolaközpontból, édesapja és nagynénje vitte haza.

Kelet-Kongóban az ebola újabb megjelenése során eddig 515-en betegedtek meg, 303-an pedig meghaltak az életveszélyes, vérzéses lázzal járó súlyos betegségben. Mintegy 180 embert sikerült meggyógyítani.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, legvalószínűbb, hogy denevérek terjesztik. A fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés útján terjed. A legsúlyosabb ebolajárvány több mint 11 300 halálos áldozattal járt 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

A teljesség fölött

A teljesség fölött