szerző:
hvg.hu

Elértük Tamást, akit a rendőrök a Dob utcából vittek el szerda éjjel. Csoportosan elkövetett garázdaság miatt indítottak ellene eljárást, a 27 éves férfi azt mondja, nem követett el semmit. 42 óra után engedték ki.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Az igazoltatás után a rendőrök azt mondták, mehetek haza, majd két rendőr a sorfalon kívülre kísért, szembeállítottak egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás férfivel, aki megnézett minden oldalról, majd intett, hogy vihetnek

– így került a 27 éves Tamás a fogdára majd a börtönbe a szerdai tüntetés után. Tamást – aki kérte, hogy csak a keresztnevét írjuk le – csoportos garázdasággal gyanúsítják, a rendőrök azt állítják, felvételük van arról, hogy gyújtogatott, rongált szerda éjjel a Kossuth térnél. Tamás visszautasítja a vádakat, azt mondja, nem követett el semmit.

"A vádirat alapján én is lehetnék, mert ugyanolyan cipő, nadrág, kabát, táska volt rajtam. De nem rongáltam vagy gyújtogattam. A tömeg sűrűjében voltam, láttam a tüzet, elmentem mellette, lefényképeztem, de csak szemlélője voltam az eseményeknek."

Azt mondja, a Deák térről kíváncsiságból ment a rendőrök után a Dob utca felé, majd kis idő múlva indult volna haza. Ekkor kapták el. Tamást hajnal kettőkor szállították a X. kerületi kapitányságra, 42 órával később szabadult. Üzenni azalatt nem tudott.

A rendőrautóba szállva ránéztem a telefonra, hogy megnézzem, hány óra, akkor mondták, hogy jobb lenne kikapcsolni.

Nem gondolta volna, hogy ez ilyen hosszú lesz. A kapitányságra hajnal 4-re értek, akkor el is vették a telefonját és a többi személyes holmiját. A gyanúsításról délután kettőkor értesítették. Addig a fogdában ült többekkel együtt – ahol csak pad volt, így azon próbáltak aludni –, akiket szintén a tüntetés után szállítottak be. Elmondása szerint a hét emberből kettő nem is volt a tüntetésen, volt, aki kutyát sétáltatni ment le, más a közeli kocsmából lépett ki az utcára.

Bár a rendőrök úgy saccolták, a gyanú közlése után 2-3 órával tanúvallomást tehet, ám az első ember este 9-kor ment be. Ügyvédet kirendeltek számukra. Tamás hajnal 2-kor végzett – ekkor már 22 órája volt a fogdában –, utána szállították át a börtönbe az Aradi utcába.

"12 órás procedúra volt, mire bekerültem a zárkába: átvittek orvosi vizsgálatra, majd miután a fogdában ágyi poloskát szedhettem össze, elvittek fertőtlenítésre is az ÁNTSZ-hez. Az Aradi utcába hajnal 4-re értünk oda, délután kettőkör kerültem a zárkába. A bilincs végig rajtam volt."

Onnan három óra raboskodás után kiengedték. "Azt mondták, összepakolhatok, ennyi volt, nincs értelme fogva tartani, majd írásban értesítenek a fejleményekről, hogy ejtették a vádat vagy beidéztek a bíróságra."

Tamást az édesanyja csütörtök reggel jelentette be eltűntként. Tamás csak órákkal később, kettő körül adhatta meg a rendőrségen, kit értesítsenek. Az édesanyjának fél 4-kor érkezett a jelzés, hogy előzetesben van.

Több tüntetésen volt már, eddig semmilyen rossz tapasztalata nem volt. "Valószínűleg rosszkor voltam rossz helyen" – mondja. "Lelkileg ez eléggé megviselt, a szombati munkát lemondtam. Próbálom kipihenni a történteket. A körülmények sem voltak jók, és az sem, hogy nem tudtam a külvilággal kommunikálni."

Azt mondja, kimegy még tüntetésre, de körültekintőbb lesz, ha oszlik a tömeg, inkább hazamegy, az esélyét sem adja meg annak, hogy ez megismétlődjön.

Elképzelhetőnek tartotta, hogy a fogdában megismert társaival együtt panaszt tesznek az eljárás miatt, gyanítják, hogy nem volt minden szabályos.

Szerdán éjjel egy ismert hazai alternatív rockzenész is „bekerült a szórásba”, akit úgy vittek be, hogy ott sem volt a tüntetésen. Történetét a hvg.hu-nak mesélte el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Izgalmas csillagászati események jönnek idén, ezt tegye, ha nem akar róluk lemaradni

Izgalmas csillagászati események jönnek idén, ezt tegye, ha nem akar róluk lemaradni

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál

Visszatérítést kapnak az autópályadíjból a keményen dolgozó kisemberek a franciáknál

Szerdára megint befedi az országot a hó

Szerdára megint befedi az országot a hó

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője