szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lévai Anikó állítja, a vallatásnál az elkövetők mindig tele szájjal bizonygatták, hogy nekik ugyan fogalmuk sincs a rejtélyről.

Karácsony 2018
Belevágtunk ismét, karácsonyra készülünk. Nem is nagyon tehetünk mást, hiszen közeledik, érkezik, mi pedig várjuk. Még akkor is, ha tudjuk, mennyit rohangálunk majd előtte, hányszor szeretnénk túl lenni rajta. De közben szeretjük, és ez a lényeg. A magunk részéről úgy döntöttünk, elkísérjük olvasóinkat vásárolni, ott leszünk, ha főz, ajándékot csomagol, beleszólunk, tippeket adunk. Fogadjanak el útitársnak!
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó már 20 éve vesz részt az Ökumenikus Segélyszervezet munkájában. Az ingyenes terjesztésű Lokál – amiben több a kormányzati hirdetés lassan, mint a cikk és egykor Habony Árpádhoz kötötték, de betolták a fideszes médiaholdingba – online kiadásában interjú jelent meg Lévaival, ahol azt mondta, az „Ökumenikus Segélyszervezet tizennyolc intézményében folyik egész évben a munka: a családok átmeneti otthonaiban, a hajléktalanokkal vagy a szenvedélybetegekkel foglalkozó központjainkban. Azt szoktam mondani, nem kell ahhoz égszakadás, földindulás, hogy elköltsük a gyűjtésekből származó pénzt.” Azért érdekes, hogy Lévai a hajléktalanok megsegítéséről is beszél, ugyanis a Fidesz-kormány több intézkedésével is üldözi a hajléktalan embereket.

Lévai öt gyermek, közte négy lány édesanyja, két nagyobbik lányának már saját családja, gyermekeik vannak. „Nekik már ott kell helytállniuk, nem is féltem őket ettől. A két kisebbik lányom is ugyanúgy otthonosan mozog a konyhában, mint a nővéreik. Ügyesen főznek, sütnek.” Kiderül, már a két és féléves Aliz is tevékeny részese lesz a karácsonyi sütésnek.

Az ilyen esték ezelőtt is mindig nagyon vidámak voltak, lisztesek és mézesek, és rendszerint titokzatos módon tűnt el viszonylag komoly mennyiségű sütemény. A vallatásnál az elkövetők mindig tele szájjal bizonygatták, hogy nekik ugyan fogalmuk sincs a rejtélyről – avatott be minket Lévai.

A Lokál megosztja Lévai receptjét is, így készít mézes zserbót Orbán Viktor felesége. Idézzük:

„Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg méz, 10 dkg vaj, 0,5 dl tej, 2 tojás, 16 dkg cukor, fél citrom leve, 60 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, só

Elkészítés: A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és egy csipet sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük. Ragacsos keveréket kapunk, melynek tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

A sütőt előmelegítjük. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle. Liszttel beszórt két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével legyen azonos. A „túlnyújtott” szegélyeket szabályosan körbevágjuk, a tésztalapot sütőpapírostól behúzzuk, beemeljük a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig szép világosra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Óvatosan bánjunk vele, mert törékeny!

Hozzávalók a krémhez:

1 tasak vaníliás puding, 3 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, fél dl citromlé, fél dl rum, 20 dkg vaj

Máz: 20 dkg málna vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk 1 evőkanál porcukrot, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a narancs reszelt héját. A pudinghoz keverjük a citromlevet és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.

A lekvárt felforrósítjuk. A legszebb, legsimább lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal, kissé lenyomkodjuk.

Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkasztjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük, hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk”.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű késsel 5×5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején, és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal várhatóan elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliadobozba zárva nagyon sokáig friss marad, szilveszterre is remek!”

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!