szerző:
hvg.hu

Ahogy beszámoltunk róla, pénteken megszerezte egy őr fegyverét, és egy másikat túszul ejtve elszökött tárgyalásáról egy rab Budapesten. Sz. Károly 36 percig volt szabad, ez idő alatt átvágott a főváros több kerületén. Egy 63 éves férfi "fuvarozta", akinek az autójába, egy Nissanba a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete előtt ugrott be. A Ripost interjút készített a sofőrrel, aki még mindig a történtek hatása alatt van.

A férfi – aki kérte, hogy se a nevét, se a fotóját ne tegye közzé a lap – elmondta, hogy éppen parkolóhelyet keresett, amikor megállt egy zebra előtt és észrevett a közelben két férfit: Sz. Károlyt és a túszát.

Sz. a férfi autójához rohant és a szélvédőhöz tartotta a fegyvert, közben már nyitotta is a jobb első ajtót, és beült. "Le akartam zárni az autót, de nem sikerült. Ha lezárom, elképzelhető, hogy ott és akkor lelő… Gázt pedig nem tudtam adni, hiszen a zebránál üresbe tettem a sebváltót" – magyarázta, hogy miért nem hajtott el.

Eddig nem látott felvételek a szökött rab meneküléséről

A rendőrség tette közzé az esetről szóló sajtótájékoztatón.

A szökevény azonnal a férfira szegezte a fegyvert, és ráparancsolt, hogy induljanak. Hogy merre, azt nem mondta, ezért a sofőr először kihajtott a Nagykörútra, majd ráfordult a Wesselényi utcára, onnan pedig a Kertészre, majd a Dohányra. Hogy oldja a feszültséget, beszélgetni kezdett Sz.-szel, aki a feje, nyaka magasságában tartotta a fegyverét. Azt mondta neki: "Ne hadonássz, mert ha lelősz, nincs, aki továbbvigyen."

A szökött rab arról beszélt a férfinak, hogy az ítélethirdetés elől lépett meg, neki már mindegy. Biztosította arról, hogy nem akarja bántani, de lelövi, "ha kell". Azt is mondta, hogy mindig is részese akart lenni egy autós üldözésnek. Azt kérte, hogy a sofőr vigye a saját lakására, és segítsen levenni a lábbilincsét, a férfi azonban azt hazudta, hogy szegedi, így erről letett.

A Hungária körútnál a rendőrök beérték a szökevényt és a túszát, akinek elmondása szerint legalább tizenöten fogtak rájuk fegyvert. Ő azzal nyugtatta Sz.-t, hogy amíg együtt vannak, az egyenruhások nem fognak lőni. A rendőrök közben megpróbálták kilőni a sofőr autójának kerekét, de a felnit találták el, ezért tudott továbbhajtani. Közben a szökevény a cipőjét levéve egyik lábát kibújtatta a lábbilincsből.

Amikor a Nyírpalota út és a Szentmihályi út kereszteződéséhez értek, ismét nagyobb forgalomba kerültek, a sofőr – ezt az esetről készült videófelvételek is megörökítették – az út melletti füves sávon próbálta kikerülni a feltorlódott kocsisort. "Mondtam neki, hogy lemaradtak a rendőrök, de ott van egy füves, erdős terület, arra el tud menekülni, ott elbújhat. Hátranézett, és már pattant is ki a kocsimból, rohant a mercishez" – magyarázta a férfi.

Videón a tűzpárbaj és a szökött rab elfogása

A férfi a tárgyalásáról menekült el úgy, hogy elvette az egyik őr fegyverét, majd bepattant egy autóba. Több kerületen átvágott, mire a rendőrök utolérték és elfogták. Lövések is dördültek, a mentők a szökevényt válságos állapotban vitték kórházba.

A "mercis" egy fiatal férfi volt, aki kiszállt az autójából és dulakodni kezdett a fegyverrel a kezében, gyalogosan menekülő szökevénnyel. Az a közeledő rendőrökre is ráfogta a fegyvert, akik előbb figyelmeztető, majd célzott lövéseket adtak le rá, hét lövedék el is találta. Életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Az elfogás után a Nissan sofőrjének elmondása szerint odament hozzá egy pszichológus, megkérdezte, jól érzi-e magát, van-e szüksége ellátásra. "Nem volt szükségem semmire, de azt azért hiányoltam, hogy én voltam a legnagyobb veszélyben, mégsem láttam sehol mentőautót. Mi lett volna, ha meglő az utasom?" – tette fel a kérdést a férfi, akit később kihallgatásra vitték, DNS-mintát is vettek tőle. Családjától az átéltek miatt péntek este Superman-lufit kapott.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Halász Judit: A gyerekekre figyelni kell

Halász Judit: A gyerekekre figyelni kell

Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Fotókon az M5-ösön történt komoly baleset

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon