szerző:
MTI

Több püspök szorgalmazta a papi rendből való kizárásukat a gyermekek védelméről a Vatikánban zajló tanácskozás második napján, amelynek témája a számonkérés volt.

Az egyház püspökeinek kollegiális és szinodális, tehát közös döntéseken alapuló együttes cselekvését szorgalmazta felszólalásában Blaise Joseph Cupich, Chicago érseke, az amerikai püspöki konferenciában a kiskorúak védelmének felelőse. Úgy vélte, a probléma tudatosítása, a megtérés és az egyház minden szintjén történő reformok vezethetnek oda, hogy az egyház globálisan védelmébe tudja venni a leggyengébbeket.

Cupich érsek több pontos javaslattervet vázolt: mindenekelőtt azt, hogy az áldozatok tudják, hova és kihez fordulhatnak. Jogi és lelki segítségnyújtást szorgalmazott átlátható, könnyen elérhető "meghallgatási-központok" létrehozásával, amelyek működéséhez a világi szakértők és intézmények is csatlakozhatnak.

Megrázó tanúvallomások hangzottak el a papi pedofíliáról tartott vatikáni tanácskozáson

A beszámolók szerint egy nő arról vallott, hogy 13 éves korától többször megerőszakolták, de beszélt egy lengyel áldozat is, aki a pápával is találkozott.

Hangsúlyozta, hogy az erőszakot elkövetők semmilyen immunitást ne élvezzenek paptársaik között. Ne érje retorzió azokat, akik vádakat fogalmaznak meg. Biztosított legyen a személyi adatvédelem, de ez ne jelentsen információzárlatot a hívők felé. Végül anyagi forrásokat is sürgetett az esetleges kivizsgálást indító püspökségek számára.

Cupich érsek, aki egyben a Ferenc pápa által összehívott püspöki tanácskozás szervezőbizottságának tagja, a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, "akárhány jogszabályt elfogadhatunk, de nem kellenek semmire, ha minden egyes püspök részéről nincsen valós felelősségvállalás".

Újságíróknak nyilatkozva Jean Claude Hollerick luxemburgi érsek, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke azt mondta, a püspököknek kötelessége a papok elkövette bűncselekmények jelentése, az elítélt papot pedig ki kell taszítani az egyházból. Megjegyezte, ha a sajtó a papok elkövette visszaélésekkel foglalkozik, helyesen cselekszik és "jót tesz". A püspökök számára az ENSZ jelentést készített a gyermekerőszak nemzetközi helyzetéről.

Ferenc pápa elismerte, hogy papok apácákat bántalmaztak szexuálisan

A katolikus egyházfő szerint még sok időbe telik, mire a jelenséget fel tudják számolni.

A Rómában tartózkodó Walter Robinson a Boston Globe amerikai napilap újságírója, a helyi papi pedofília ügyeket felfedő Spotlight-újságírócsapat egykori tagja, úgy nyilatkozott, Ferenc pápa szembe akar szállni a pedofília szörnyetegével.

Az egyházfő csütörtöki közösségi bejegyzésében azt írta, az egyháznak nem szabad engednie a csábításnak, hogy magát és reputációját mentse.

A püspöki találkozó szombati címe az átláthatóság lesz. A püspökök este bűnbánati liturgián vesznek részt, vasárnap pedig közös misével zárják le a tanácskozást.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben

Vajna halála után feltűnt egy új tulajdonos a TV2-ben

Látnia kell Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Schruff Milán arcát ezeken a videókon

Látnia kell Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Schruff Milán arcát ezeken a videókon