szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A cég nem nyilatkozott a panasszal kapcsolatban.

A nők elleni diszkrimináció címén indít pert egy ultraortodox zsidó nő nevében egy izraeli szervezet az IKEA ellen, amiért az nőket mellőző katalógust adott ki, hogy az ultraortodox lakosság kedvében járjon.

Az Izraeli Vallási Akcióközpont (IRAC) 3,6 millió euró (1,1 milliárd forint) értékű kártérítést követel csoportos per keretében tízezer "megsértett" ultraortodox nőnek, fejenként 363 eurót.

A 2017-ben kiadott, úgynevezett "kóser katalógus" képein csak férfiak és fiúk láthatóak, még azokon is, amelyek családokat hivatottak ábrázolni.

"A csoportos per célja, hogy kártalanítsuk azokat a nőket, akiket az IKEA diszkrimináló és kirekesztő viselkedése megsértett" – mondta Orli Eresz Lahovszki ügyvéd.

A panaszt egyelőre még be kell fogadnia az illetékes bíróságnak.

Az IKEA nem nyilatkozott a panasszal kapcsolatban. A svéd vállalkozás két éve a kritikákat követően már bocsánatot kért a katalógusért.

Izraelben a 9 milliós lakosság tíz százaléka ultraortodox, az ősi vallási előírásokat szigorúan betartó zsidó. Közülük többen saját városokban és negyedekben élnek, ilyen például a jeruzsálemi Mea Searim. A férfiak gyakran a vallás tanulmányozásának szentelik életüket, míg a nők dolgoznak.

A lányoknak és asszonyoknak szoknyát és zárt, karokat fedő ruhát és zárt cipőt kell hordaniuk. A férjezett nőknek hajukat paróka vagy kendő alá kell rejteniük. A nők nyilvános ábrázolása tiltott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Rövid időn belül megtelhet a kiskunhalasi járványkórház

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet