Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Felvenni a gyereket, ha sír, vagy nem? Jó a cumi, vagy sem? Fürdessük-e a gyereket mindennap, vagy sem? Újabb eredmények jöttek a KSH babakutatásából, és régi témák és viták lángolnak fel újra.

Tízezer résztvevővel, három éven keresztül vizsgál babákat és családi körülményeiket a Kohorsz '18-as felmérés, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének kutatása. A több mint egy éve tartó vizsgálat során a résztvevők védőnők kérdéseire felelnek vagy kérdőívet töltenek ki, a védőnők segítik a kutatás első két szakaszának koordinációját. Eddig is több eredményt publikált az EU-s pénzből futó kutatás, most az első 1500 kérdőívből publikáltak a kutatók a babák első félévéről egy csokor adatot.

Kopcsó Krisztina, a kutatás ezen területének felelőse azt mondja, az eredmények beleilleszkednek a nemzetközi trendekbe, igaz ez nem annyira meglepő: ilyenkor a babák alvása és evése még jórészt biológiailag meghatározott.

Napi vagy maximum heti 2-3 fürdés?

A szülők túlnyomó többsége, 87 százaléka naponta fürdeti a babát, sőt, 2 százalék naponta többször. Ez azért érdekes, mert az ajánlások szerint heti 2-3 fürdetés elegendő egy újszülöttnél. 11 százalék fürdeti minden másnap, és nem éri el az 1 százalékot azok aránya, akik – ezek szerint – teljesítik a nemzetközi ajánlásokat.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondja a hvg.hu-nak, az ajánlások valamennyire mereven a bőrgyógyászok szempontjait veszik figyelembe. Ezek arra vonatkoznak, hogy a sok fürdetéstől irritáció lehet, tönkremegy az a védő filmréteg, amely a bőrt védi a kiszáradástól, és az sem segít, ha a szülők az olcsóbb, nem olyan jó minőségű kozmetikai szereket használják. Nem ért azonban egyet azzal, hogy heti 1-2 fürdés nem elég, jobb, ha naponta vagy kétnaponta egy gyors fürdetés történik, jó minőségű babasamponnal. A fürdésellenes trend alapja az, hogy a nagyobb gyerekek sokszor hosszasan áznak a kádban, ez tényleg rossz a bőrnek, de a féléveseknél nem kell ennyire mereven tartani az ajánlást. Mert sok babának érzékeny a bőre, begyulladhat, felülfertőződhet, még ha ők nem is izzadnak úgy, mint a felnőttek.

A 10 babából 6 használ cumit, fiúk-lányok ugyanolyan gyakorisággal. Kopcsó hozzáteszi, hogy a cumiztatás (nem cumisüvegből etetés, hanem a cumi használata) funkciójára és gyakoriságára nem kérdeztek, azaz arra nincs adat, hogy valaki hetente kétszer, vagy napi folyamatossággal cumiztat-e. Az Egészséges utódokért projekt eredményei szerint a 0-6 hónapos gyerekek 17 százaléka egyedül, cumival alszik el.

Póta szerint a cumikérdésben nincs szakmai álláspont, ő több évtizedes gyerekorvosi tapasztalattal azt látja, ha egy gyereket megnyugtatja a cumi, ami a babák pótcselekvése, nem kell megijedni a használatától. De egy idő után le kell tenni, mert ha túlságosan rászokik a gyerek, és még 2-3 évesen is cumizik, akár az óvodába is cumival menne, az már túlzás. Ráadásul a folyton letett-felvett cumi a koszos kéznél is jobb fertőzésforrás. De emiatt nem kell mereven elzárkózni a fiatalabb kori cumihasználattól.

Az anyák maguk sem tudják, átalusszák-e az éjszakát?

A válaszok alapján 10-ből 3 féléves baba már minden nap átalussza az éjszakákat. Ezzel szemben a babáknak közel fele egy éjszakát sem szokott átaludni féléves korában, míg 12 százalékuk heti 1-2, 10 százalékuk pedig heti 3-6 alkalommal alussza át az éjszakákat. A féléves babák átlagosan 3,5 órát alszanak napközben és 9 órát éjszaka – ez az eredmény a korábbi hazai eredményekkel is egybecseng Kopcsó szerint.

Az anyukák átlagosan 7 órát alszanak éjszaka, és ennek során átlagosan három alkalommal felébrednek. A gyerekek nagyobb része (57%) soha nem alszik szülei ágyában, de minden negyedik baba az éjszakák legalább egy részét naponta a szülei ágyában tölti. Kopcsó azt mondja, lehet, hogy itt az anyák felülbecsülték, hogy tényleg átalusszák az éjszakákat a babák, mert ők ebben a korban még biológiai szükségleteik miatt gyakran felébrednek éjszaka. Az, hogy a gyerekek a saját ágyukban alszanak vagy a szülőkkel, kulturálisan meghatározott jelenség a szakértő szerint.

Felvenni a felsíró gyereket vagy várakoztatni, hadd erősödjön az a tüdő?

Mi a reakció, ha felsír a baba? 52 százalék azt válaszolta, azonnal felveszi a gyereket, 48 százalék pedig azt, egy ideig hagyja, hogy a gyerek sírjon, és ha nem nyugszik meg, felveszi. Kevesebb mint fél százalék pedig azt a választ adta, "nem reagál közvetlenül a gyereke sírására", ami inkább arra utal, hogy akkor veszi fel, ha amúgy is felvenné.

A szakma ma azt mondja, nem érdemes sírni hagyni egy maximum féléves gyereket. Ilyenkor még nincs éntudat, mondja Kopcsó, aki szerint a biológiai szükségek irányítják a babákat. "Ha sír, valami gondja van, ha pedig a szülő nem nyugtatja meg, akkor feszültségben marad a baba, ami nem jó" – jegyezte meg a kutató. De azok, akik kivárnak, azok sem órákig váratják a gyereket, magyarázza Kopcsó, hanem jó eséllyel pár percen belül felveszik, a helyzet nem aggasztó.

Póta György a gyereksírás és felvétel-fel nem vétel ügyében azt mondja, szerinte két szélsőség a rögtöni felvétel vs. hagyni kell, hadd sírjon hozzáállás. A gyerek, ha sír, éreznie kell, hogy figyelnek rá, törődnek vele, de nem kell feltétlenül felvenni. Kárhoztatja a kötődő nevelést is, amikor a baba gyakorlatilag az anyjára kötve él, mert ekkor hozzászokik, és később nem lesz könnyű leválasztani. Szerinte sok családban épp ez okoz konfliktust, aminek a vége az, hogy szétválnak a felek, mert anyuka a gyerek rabszolgájává válik, illetve az is, hogy nem tudják megtanulni, megszokni azokat a változásokat, amelyek a gyerek megszületésével járnak. Póta szerint a férfiak nem mindig áldozatok, akiket elhanyagol a feleségük, olykor maguk sem képesek megérteni, hogy nem csak ők számítanak. A kötődő nevelés másik gondja az, hogy az első gyereknél még minden rendben van, de mi lesz a második, harmadik gyereknél, amikor az első 2-3 évesen még ugyanúgy kötődnek, ahogy megszokták.

Mindössze a féléves gyerekek 5 százalékának esetében fordult elő születésük óta, hogy legalább két napig nem találkoztak az édesanyjukkal, és az éjszakát is egymástól távol töltötték. Ennek elsődleges oka egészségügyi: vagy a baba, vagy a testvére vagy a szülő kezelése miatt töltötték külön az idejüket. Kis százalékban utazás, még kisebb, egy-egy esetben a munka miatt kényszerül távollétre anyja és féléves gyereke.

A Kohorsz '18 legközelebb a várandóság időszakának eredményeinek közlésével folytatódik, később pedig bővítve adják közre a további eredmények után az első féléves kor adatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

A kormány és a magyar valóság: a harmadik gyerek már jó eséllyel féltestvér

Amikor egy mai magyar csecsemőt felmér a védőnő, az 1980-as években születettek méreteihez viszonyítja a fejlődését. Egy idén indult hatalmas kutatás három éven át kísér majd több ezer magyar anyát, és megvizsgálja, hogyan gondolkodnak a családok a gyerekvállalás során. Bár az Orbán-kormány beszél újabban a népesedéspolitika fontosságáról, ezt a fontos kutatást az Európai Unió fizeti, és nem ez az egyetlen ellentmondás a hivatalos kommunikációval.