szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Babel tulajdonosa a tavaly elmaradt csillag után élete motivációs beszédét tartotta meg. Bejött.

Komoly sikereket tartogatott Budapestnek a héten bemutatott 2019-es európai Michelin-kalauz. Megtartotta két Michelin-csillagát az Onyx, valamint továbbra is egy-egy csillaggal rendelkezik a Borkonyha, a Costes és a Costes Downtown.

Új belépőként 1-1 Michelin-csillagot kapott a Stand és Babel. Az utóbbinak évekóta jósolták a csillagot. Az étterem tulajdonosával, Hlatky-Schlichter Huberttel a Dining Guide készített interjút az eredményhirdetés után, érthető örömmámorban.

Hatalmas mámor van… Tegnap órákon keresztül egyszerűen hihetetlen és felfoghatatlan volt az egész, ma pedig már erősen megjelent a felelősség és a teher érzése is. Persze hangsúlyozom, hogy ez egy nagyon pozitív teher! De tény, hogy ezzel együtt teendők egész sora is felmerül

– mondta Hlatky-Schlichter, hozzátéve, hogy aki ismeri a séfjüket, Veres Istvánt, az tudja, hogy „az ő fejében már a következő szint van…”

Bár a Babelnek már tavaly is gyakorlatilag teljesen biztosra mondták a csillagot sokan a szakmából, ez végül mégsem jött össze akkor. Ahogy az étterem tulajdonosa fogalmaz: „Mondjuk nyíltan, a tavalyi Michelin-gála egy jó nagy pofára esés volt nekünk. (…) Tavaly, ezután az este után életem motivációs beszédét tartottam meg az étteremben. Ráült a csalódottság mindenkire, és tartanom kellett bennünk a lelket, hogy ne adjuk fel. És milyen jól tettük”.

Hlatky-Schlichter Hubert art modta, a tavalyi set nagy alázatra tanította meg őket, és sikerült elengedniük azt a nagyon nagy akarást, hogy jöjjön a csillag. Leegyszerűsítették a kínálatot a klasszikus menünkre és az aktuális 10 fogásos menüre, és levitték az árakat. „Azt gondolom, hogy a 25 ezer forintos ár igen csekély tíz fogásért és ezért a színvonalú gasztronómiai élményért. Tudatosan azért nyitottunk, hogy minél többen ki tudják próbálni, amit csinálunk” – mondta.

Az elmúlt év leforgása alatt gyakorlatilag az egész személyzet lecserélődött, mindent tudatosan kitaláltak a textiltől a művészeti tárgyakon át a kerámiákig. „A gasztronómiai irányunk Veres Isti érkezése után Erdély felé irányítottuk, ez is egy határozott koncepció. Hihetetlen örömmel tölt el, hogy mindez, amit kitaláltunk, a magyar és erdélyi konyha tradíciói progresszív, előremutató módon, ezt most már »hivatalosan« és nemzetközi szinten is elismerik. Óriási megerősítés, hogy jó úton járunk” – mondta a most már Michelin-csillagos Babel tulajdonosa.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!