szerző:
Gyarmathy Éva

Abból is látszik, hogy nem dőltek be a fiatalok a szülésre felszólító kormánypropagandának, hogy a választási propaganda visszatért a régi, jól bevált migránsozó félelemkeltéshez. Vélemény.

Kint vannak a plakátok, szüljél gyereket üzleti alapon. Lesz pénz, és persze hitelszerződés is. A gyerek is üzleti vállalkozás lett, bár nem biztos, hogy tuti befektetés, de lehet vele lakáshoz, autóhoz jutni. Kampányfogásnak is jó, olyan, mint a rezsicsökkentés. Bár azóta kiderült, hogy nem csökkent a rezsink, csak a hirdetéseken, de a szavazatokat hozta a kormánynak. Majd az is ki fog derülni, hogy a rövid távú anyagi előnyre optimalizált gyerekszülés hosszú távon átverés. Azonban a rezsi ugyebár egy dolog, majd csak lesz valahogyan, de egy gyerek?

Egyelőre úgy tűnik, a fiatalok is gyanakodnak, mert tovább csökkent a szülési kedv. Lehet, hogy a családok másképpen gondolkodnak a gyerekekről, mint a kormány. Nem adok-veszek cserealapnak, hanem egyénnek tekintik, akinek érzései, személyisége, lelke van. Nem ágyútöltelék, szavazatnövelő egység, munkaerő, alattvaló, hanem ember. És az embernek emberi körülmények kellenek a fejlődéshez, és az életének kiteljesítéséhez.

Talán a fiatalok nem szeretnék felajánlani gyermeküket egy gyűlölködő, a polgárait állandó félelemben tartó kormánynak. Talán nem szeretnék, ha béranyasággá degradálódna a gyermekvállalás, hiszen ki fogja felnevelni a gyereket? Aki megszülte? A szülők túlóráznak, hogy megéljen a család. Amikor végre együtt vannak, mindenki hulla fáradt, a szülők a testet-lelket kívánó robot miatt, a gyerekek pedig a birkakarámokban elszenvedett napoktól.

Amikor egyre kevesebb gyerek születik, miért egyre nagyobbak az óvodai csoportok, iskolai osztályok, hogy sokszor a pedagógusok már csak a fegyelem valamelyes fenntartásával tudnak foglalkozni? Ha már az állam kiveszi a családok kezéből a gyerekek tanítását, miért olyan pocsék, elavult módszerekkel, tankönyvekkel tanítja, hogy a szülőknek kell aztán menteni, ami menthető, különórákkal (fizess érte), alternatív iskolával (fizess érte), tanulócsoporttal (fizess érte, és még szervezzed is meg)?

Ül a plakáton Nagypapa a Kis Unokával. Idilli. Uszítsuk rá az unokákra vágyó generációt a fiatalokra, hogy jöjjön már a kis trónörökös. Hagy nőjön a feszültség! Igen ám, de ha megjött az unoka, Nagymama és Nagypapa sehol nem lesz, mert a nyugdíj nem elég, vissza kell menni dolgozni. Az állam ezt is forszírozza. Tehát fiatalok, nem mindannyian számíthattok a nagyszülői segítségre. Hagy nőjön a feszültség! Marad majd a birkakarám.

A nagyszülők amúgy is sokszoros szorításban vannak, mert a saját szüleiket ápolják, minthogy az egészségügy erre nem képes. Közben a saját betegségeikkel is kellene foglalkozniuk, mert rendesen leamortizálódtak, de az egészségügy ugyebár padlón van, tehát jön a magánút (fizess érte). Jó lenne az unoka, szeretnék, ha elkényeztethetnék a kicsiket, de ha majd ott lesznek, akkor hol lesz a türelem, egészség, harmónia, boldogság, amit a plakáton látunk?

És persze a gyerekek a birkakarámba zsúfoltan gyakran megbetegszenek, vagyis a szülőknek meg kell oldani a munkahely felé a problémát, hogy bizony, a gyerek miatt gyakran nem hadra fogható munkaerők. Komoly karrierre ne is számítson, akinek kisgyereke van. Vagy legyen kéznél bébiszitter (fizess érte). Végül is ki neveli fel azt a gyereket?

Fel fog nőni az utód, nagyra nő majd, és a szülők elcsodálkoznak, micsoda értékrendet vett fel. Kitől tanulta ezt a viselkedést? Hát nem tőlük, hiszen alig találkoznak a családtagok, közös tevékenységekről szó sem lehet, legfeljebb a közös leckeírás jön szóba.

Az értékrendünket, a viselkedésünket a szocializációt az a közeg formálja amelyben a legtöbb aktív tapasztalatot szerezzük. Ha ez a család, akkor annak az értékrendjét fogjuk követni. Ha az oktatási intézmény, a média, az internetes közösségek vagy az utca, akkor ezek lesznek a szocializációt meghatározó közegek.

Desmond Morris, humánetológus, A csupasz majom című, 1967-es könyvében a túlnépesedést jelölte meg, mint a háborúk egyik legfontosabb kiváltóját, és az egyházak „sokasodjatok” parancsát háborús uszításnak tekintette. A középkori „szaporodjatok és sokasodjatok” szemlélet tovább él. A 21. században, amikor már amúgy is túl nagy az ökológiai lábnyomunk, még mindig arra biztat a kormányunk, hogy „szüljetek sok alattvalót nekünk”, ahelyett, hogy biztosítaná, hogy a fiatalok lássák, a megszülető gyermekeiket felnevelhetik, értékeiket átadhatják nekik, és az ökológiai lábnyom mellé a szellemi lábnyomukat is letehetik a Földre majd a gyermekek. Ehhez viszont az is kell, hogy az állam ne bizniszt és kampányt lásson a szülésben, hanem a szellemi értékek kiindulását. Gyereket világra hozni egy dolog, lehet megfontoltan és meggondolatlanul. A felnevelés egy másik kérdés, azt csak felelősen, felelős környezetben szabad.

Abból is látszik, hogy nem dőltek be a fiatalok a szülésre felszólító kormány propagandának, hogy a választási propaganda visszatért a régi, jól bevált migránsozó félelemkeltéshez. A számok azt mutatják, hogy a menekültáradat is éppen annyira nem létezik, mint a családkampány által megszülető többletgyerek, de erre nincs is szükség. A kormány láthatólag úgy gondolja, hogy elég, ha választási átverésként használja a menekülteket és a családokat. Valamelyik csak beválik.

A szerző Prima-díjas pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ megalapítója, az MTA tudományos főmunkatársa.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást