szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körülbelül kétmillió fecske hiányzik Magyarországról. Az állomány fele eltűnt.

Feleannyi fecske van ma Magyarországon, mint 10-20 évvel ezelőtt, a legfrissebb adatok szerint kétmillió madár hiányzik. Ez különösen azért nagy probléma, mert egy fecske évente nagyjából egy kiló rovartól szabadít meg bennünket – írja az atv.hu

A fecskehiány miatt körülbelül kétezer tonna rovar, mezőgazdasági kártevők, illetve betegségeket terjesztő szúnyogfajok maradnak a nyakunkon.

A Magyar Madártani Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán szerint a fecskehiányt illetően a 2010-es év volt a mélypont, azóta pozitív eredményként könyvelhető el, hogy legalább sikerült megállítani a fecskék létszámának csökkenését.

A fecskék elsősorban a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás és a mezőgazdaságban használt vegyszerek és rovarölők miatt tűntek el az országból drasztikus mennyiségben.

A fecskék számának növelése érdekében több településen is mentőakciót hirdettek: Székesfehérváron a napokban száz műfészket szereltek fel 40 épület, iskola, szociális és közintézmény falára, de hasonló kezdeményezés indult idén Újpesten is, ahol az Állatmentő Liga kerámiafészkek telepítésével próbálkozik.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!