A The World’s 50 Best Restaurants új szabályai szerint az idei évtől csak egyszer kerülhet a mértékadó ranking élére a világ legjobbjaként egy étterem. A címet eddig elnyert éttermek pedig az úgynevezett örökranglista dicsőségcsarnokába kerülnek (Best of the Best: Hall of Fame). Így 2019-ben nem állhatott elő az a helyzet, ami egyébként többször előfordult, hogy az előző évi legjobb (2018-ban Massimo Bottura étterme, a modenai Osteria Francescana) ismét győztes lehessen.
Több mint 1 000 szakács, étteremtulajdonos, ételkritikus és vendéglátóipari szakember döntése alapján 2019-ben a francia Riviérán található Mirazur (Menton) étterem lett a világ legjobbja az angol Restaurant Magazine toplistáján. A Földközi-tengerre panorámás kilátással rendelkező vendéglátóhely idilli, pálmafákkal szegélyezett öbölben található.
A három Michelin-csillagos étterem konyháját argentin séf, Mauro Colagreco vezényli. Colagreco progresszív európai gasztronómiát képviselő fogásaiban a Côte d’Azur ízvilágát ötvözi szülőföldje kulináris hagyományaival.
Az ételekhez felhasznált alapanyagok nagy része saját háztáji gazdaságából, fűszerkertjéből és a közeli Ventimiglia piacáról kerül ki.
A ranglistán az első 10 legjobb étteremből három spanyol, kettő-kettő francia, dán, perui és van köztük egy bangkoki:
1. Mirazur (Menton, Franciaország), séf: Mauro Colagreco
2. Noma (Koppenhága, Dánia), séf: Rene Redzepi
3. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanyolország), séf: Victor Arguinzoniz
4. Gaggan (Bangkok, Thaiföld)
5.Geranium (Koppenhága, Dánia)
6. Central (Lima, Peru)
7. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
8. Arpège (Párizs, Franciaország)
9. Disfrutar (Barcelona, Spanyolország)
10. Maido (Lima, Peru)