szerző:
Sándor Anna
Tetszett a cikk?

Az iskola tulajdonjogát követelte annak alapítványától a győri püspökség, mielőtt Veres András püspök leváltotta az Apor igazgatóját. A hír felröppenését követően a püspök meghívta egy találkozóra a Szülői Munkaközösség tagjait, akiket korábban lekezelő hangvételű levélben oktatott ki. A találkozó eredményei számos kérdést felvetnek.

Bő egy hete lázban tartja a győri katolikus közösséget, hogy Veres András győri megyéspüspök nem hosszabbította meg egy helyi egyházi fenntartású iskola népszerű igazgatójának, Kiss Zoltánnak megbízását, miután az idén nyáron lejár - az ügyről itt írtunk alaposabban.

A szülők és a diákok leginkább azt sérelmezték, hogy bár a püspök a köznevelési törvény szerint cselekedett, az eljárása az iskolai összetartó közössége szerint méltatlan volt, mivel az igazgatót az iskolai évzárókat követően menesztette tisztségéből, így nem volt lehetősége elköszönni.

Emellett pedig Veres püspök egy olyan külsős, jóval kisebb városból és iskolából érkező igazgatót állítana az iskola élére, akit az Aporban nem ismernek, és a terveiről sem tudnak semmit. Veres András részéről ez a fajta eljárás nem újkeletű, hasonlóan váltott igazgatót a szintén győri Prohászkában, ott egy kis faluból hozott igazgatót a szakmailag is elismert korábbi intézményvezető helyére.

A tiltakozás élére a Szülői Munkaközösség állt, pénteken levelet és mellette több mint 900 aláírást juttattak el a püspöknek, emellett írtak Borkai Zsolt polgármesternek, Michael Blume apostoli nunciusnak és Erdő Péter bíborosnak is. A kérdés már csak az volt, reagál-e a püspök, és ha igen, mit.

A vasárnapra szervezett tiltakozáson az iskola alapításában aktívan részt vevő Benkovich Ferenc plébános is felszólalt, viszont hétfőn már nyilatkozatban határolódott el szülők és diákok megmozdulásától. A nyilatkozat a püspökség hivatalos fejlécével jelent meg, stílusa pedig többeket a pártállami hangvételre emlékeztetett.

Veres püspök hétfő délután meglehetősen elutasító nyílt levélben válaszolt a szülői megkeresésre. Ebben először kifogásolta, hogy miért névtelennek tekinthető levelet kapott - a szülők nyílt válaszukban felhívták a figyelmet arra, hogy a borítékon rajta volt az elérhetőségük, ezt egyébként fotó is bizonyítja.

Majd a püspök hangot adott nemtetszésének, hogy a szülők a sajtóhoz fordultak - amit a szülők ismételten elutasítottak, a petíció nyílt volt, erről bárki, így a sajtó is értesülhetett. Először a győri kötődésű SZEMlélek írt az ügyről.

A püspök végül ennyivel indokolta, hogy sem az iskola tanáraival, sem a szülőkkel nem konzultált: “Nem hiszem, hogy Önök helyénvalónak tartanák, hogy a Szülői Munkaközösség előbb értesüljön a változásról, mint maga az érintett. Különben ilyen kötelessége nincs egyetlen fenntartónak sem.”

Csavaros helyzet: az egyház a fenntartó, az alapítvány a tulajdonos

A sztori ott vett újabb izgalmas fordulatot, mikor egy szerda délelőtt megjelent cikkben a Válasz írt arról, hogy még Kiss Zoltán leváltása előtt a püspökség felszólította az iskola tulajdonosát, az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítványt, hogy adja át az ingatlan tulajdonjogait. A kuratórium tagjai közül Benkovich Ferenc plébános, aki az alapítvány elnöke, az egyházi engedelmességi fogadalma szerint igennel szavazott, a kuratórium többi tagja viszont nemmel. Ezután váltotta le Veres püspök az iskola éléről Kiss Zoltánt.

A hvg.hu értesülései szerint viszont

nem ez volt az első alkalom, hogy a püspökség az iskola tulajdonjogát kéri az Alapítványtól.

Az Alapítvány 1990-ben azért jött létre, hogy az iskolát felépítse és működésében támogassa. Az Apor Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a fenntartónak (azaz a Győri Egyházmegye Közfeladatokat Ellátó Szervezet, amelynek Veres András püspök a képviselője) gondoskodnia kell az alapfeladatok ellátásához és az intézmény működéséhez szükséges pénzeszközökről. Az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány pedig mint tulajdonos - külön megállapodás keretében - együttműködik a fenntartóval a fenntartási feladatok ellátásában.

Az Alapítványnak ugyanakkor vétójoga van egyes kérdésekben: ez az intézmény vezetőjének kiválasztására nem vonatkozik, hiszen azt a köznevelési törvény a fenntartó hatáskörévé teszi, viszont tudomásunk szerint például az ingatlanra vonatkozó kérdésekre már igen.

Az alapítvány céljainak leírásában egyébként “a tanulók katolikus szellemű nevelése és oktatása” mellett a tanulók egészséges testi és lelki fejlődése érdekében “részükre iskolán kívüli sportolási, pihenési, rekreációs, lelki programok megtartásához szükséges körülményeket (épületek, sportpályák, felszerelés stb.)” is biztosítani akarnak, és ezeket a lehetőségeket kiterjesztik a tanulók családtagjaira is.

Kinek a méltósága?

Szintén szerdán, de már délután a Szülői Munkaközösség a Facebook-oldalán bejelentette, hogy meghívást kaptak a püspökségre csütörtök délelőtt 10 órára. A munkaközösség tagjai bizakodva várták a találkozót. Hogy mennyire sikerült felkészülni egy olyan találkozóra, ahol ennyire egyenlőtlenek a tárgyalási tapasztalatok és feltételek, nem tudjuk, de csütörtök délutánra eltűnt a Szülői Munkaközösség petíciójának online verziója az internetről.

Veres András püspök
©

Csütörtök este a Szülői Munkaközösség, illetve a delegáció tagjai a korábbi, kissé bőszavű kommunikációjuk stílusától erősen eltérő, szikár pontokba szedett Facebook-posztban számoltak be a találkozóról. Ez alapján úgy tűnik, Veres püspök kész tények elé állította a jelenlévőket:

Kedves Szülőtársak!

Mindenkinek köszönjük, hogy velünk voltatok lélekben és imádkoztatok értünk.

Ma délelőtt 10 órakor Dr. Veres András Püspök Úr meghívásának eleget tettünk, a hivatalában kollégáival fogadott, és meghallgatott minket.

Tájékoztatott, hogy a helyzet megváltoztatására törvényes lehetőség nincs.

Elmondta, hogy döntését kellően előkészítette, megfontolta. Kifejtette továbbá, hogy a kialakult helyzetben az Egyház és szeretett Iskolánk méltósága sérült.

Az új igazgató bemutatása nem történt meg. Püspök Úr ígéretet tett, hogy erre időben sor fog kerülni.

Püspök Úrtól ígéretet kaptunk arra is, hogy az iskolában nem történik további személyi változás és az iskola értékrendjét tovább viszi. Megígérte, hogy az iskolában folyó magas szintű szakmai oktató, nevelő munka változatlanul folytatódik.

Közös érdekünk az, hogy minden visszatérjen a normális mederbe, ezért kérünk benneteket, hogy hozzászólásaitoknál legyetek tekintettel iskolánk értékrendjére, és ennek szellemében nyilatkozzatok.

A jelen üggyel kapcsolatban az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Szülői Munkaközössége minden további tevékenységet befejez.”

A bejegyzés számos kérdést felvet. Például hogy Veres püspök miért gondolja, hogy az egyház méltósága sérült, azt értjük, de hogy az iskola méltósága miben sérült, azt az elmúlt napok eseményeinek tükrében nem látjuk. Ahogy azt sem világos, miért nincs törvényes lehetőség a helyzet megváltoztatására: fenntartóként a püspök maga dönthetne úgy, hogy mégsem cserél igazgatót.

Kérdés emellett, hogy a püspök szóbeli ígéretei mennyire szavatosak, például a személyi változások kapcsán. Annál is inkább, mert egy új vezető érkeztével nyilván neki is hatása lesz arra, kivel kíván és nem kíván együttdolgozni. Illetve, hogy mikor látja alkalmasnak az időpontot, hogy bemutassa az új igazgatót az aporos közösségnek. Szembeötlő továbbá, hogy a szöveg utolsó mondata kísértetiesen emlékeztet Benkovich Ferenc plébános hétfői nyilatkozatára.

Jelen állás szerint az Apor iskola ügye nyugvópontra jutott, a szemben álló felek megállapodtak. A fentiek alapján viszont az iskolához közeli forrásaink szerint is elképzelhető, hogy a fenntartó lépni fog, hogy megszerezze az iskola tulajdonjogát, illetve rendezze a jelenleg kvázi szuverén Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány státuszát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mizsur András Élet+Stílus

Ünnepeltek voltak, mára bűnösöknek nevezik őket

Miközben még mindig csak találgatni lehet, hogy Veres András püspök kirohanása nyomán miként szigoríthatják Magyarországon a lombikprogramok szabályait, mi megkerestük az első sikeres beültetést elvégző orvoscsapat egyik tagját. A most a Pécsi Tudományegyetemen rektor Bódis József elfogadhatatlannak tartja a páciensek megbélyegzését, és észérveken alapuló társadalmi párbeszédet sürget.

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10