szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Edzene együtt egy mozgássérülttel? - kérdeztük három éve, amikor beszámoltunk a Suhanj! Fitness megnyitásáról. Azóta több mint 70 ezren válaszoltak igennel, azzal, hogy elmentek az ország első integratív, akadálymentesített, de az épek számára is nyitott edzőtermébe sportolni. Csakhogy át kell alakulniuk, nemcsak szimbolikus értelemben, de ténylegesen is le kell bontaniuk a falakat - amihez a közösség segítségét kérik.

Bő három éve készítettünk riportot a Suhanj! Alapítvány akkor éppen a nyitás előtt álló edzőtermében, a frissen festett falakra még akkor kerültek ki a motiváló feliratok, javában szerelték össze a felszereléseket, a gépek egy része pedig még ki sem volt csomagolva. Gusztos Péter, az alapítvány vezetője már akkor nagy terveket szőtt a kifejezetten fogyatékkal élő emberek számára készült edzőteremről, azóta pedig a Suhanj! Fitness-nek sikerült azzá válnia, amit előre ígértek: egy hely, ahol mindenki együtt edzhet.

Mert soha nem egyszerűen egy akadálymentesített edzőteremről volt szó – bár ebből a szempontból is generálisan van mit fejlődnie a többi sportcentrumnak -, hanem arról, hogy itt a látássérült, a szellemi fogyatékos vagy egy kerekesszékes mindent megkapjon, amit egy edzőterem biztosítani tud. Úgy, hogy közben teljesen természetes, ha a mellettük lévő gépen egy fogyatékkal nem élő, de szintén fogyni/izmosodni/formálódni vágyó ember izzad lelkesen.

Lebontani a falakat - az igazit és a jelképest is

Azóta a 2016 augusztusában megnyitott létesítmény már több mint 70 ezer vendégnél tart, és a látogatottság meredeken nő, ezért bővíteni szeretnék Magyarország első integratív edzőtermét. A tervek szerint a mára kinőtt területet falak kiütésével, átalakítással tennék megfelelővé, egyben modernizálnák a világítást és légkezelést, de további akadálymentes felszereléseket, sporteszközöket is vásárolnának. Vagyis ahogy írják,

a falak tényleges, egyben jelképes lebontásához kérnek segítséget.

Ugyanis téglajegy-akciót hirdettek, hogy hogy aki teheti, akár csak egy szimbolikus „téglát” tegyen hozzá az átépítéshez.

A speciális edzőterem nyitását akkor, 2016-ban tanulságosan aktuálissá tette annak a Down-szindrómás fiúnak a története, akit állapota miatt kinéztek egy pesti konditeremből, de általában ennél is nagyobb probléma, hogy a fogyatékkal élők döntő többsége el sem jut edzőterembe, vagy akár szaunázni, kikapcsolódni egy hasonló helyre.

„A fiam, Thomas hároméves elmúlt, mire megtanult járni és azonnal futni kezdett. Most pedig ott tartunk, hogy a SUHANJ! Alapítvány futója lassan öt éve, bő két éve pedig elkezdett úszni tanulni szintén a SUHANJ! védőszárnyai alatt. Hivatalosan ő egy középsúlyos értelmi sérült és autista kisfiú. A SUHANJ!-nál viszont csak Spengler Thomas és pont” – mondta a kisfiú édesanyja, Spengler Adrienne.

 A felújítás miatt még augusztus 5-ig zárva tartanak, de utána mindenkit várnak, aki életmódváltást tervez – és ezzel egyben hozzájárulna az előítéletek lebontásához és az esélyegyenlőség megteremtéséhez is.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját

A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

30 ezer újfajta koronavírustesztet kaptak a magyar mentők, már használják

30 ezer újfajta koronavírustesztet kaptak a magyar mentők, már használják