szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vezetett túrákat indítanak az atomreaktor irányítóközpontjába.

Szintet lépett a turizmus az 1986-os atomkatasztrófa helyszínén, Csernobilban, ahol a négyes reaktor még mindig erősen radioaktív irányíróközpontját megnyitják a látogatók előtt – amennyiben védőfelszerelés, sisakot és kesztyűt viselnek.

A csernobili utazási irodák a CNN-nek megerősítették, hogy az irányítóközpontot valóban fel lehet keresni vezetett túrák keretében, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban úgy döntött, hogy hivatalosan turisztikai célponttá nyilvánítja Csernobilt – nem függetlenül az HBO hatalmas sikerű Csernobil című sorozata miatt.

Bár Csernobilt és a szomszédos Pripjatyot eddig is látogatták turisták, a négyes reaktor, illetve annak irányítóközpontja eddig el volt zárva előlük.

A Csernobil című sorozat debütálása óta ugrásszerűen megnőtt a turisták száma, az utazási irodák adatai szerint 30-40 százalékkal látogatják többen a katasztrófa helyszínét, mint a minisorozat előtt.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Itt az első vodka a csernobili zónából

A gyártók szerint laboratóriumi eredményekkel is igazolható, hogy nincs benne káros sugárzás. A bevételt a katasztrófa miatt hátrányosan érintett régiókra akarják fordítani. Ízre pedig inkább pálinka az Atomik vodka, mint vodka.

MTI Tech

Kinyitják a csernobili tiltott zónát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelet adott ki, amelyben egyebek mellett szerepel egy úgynevezett "zöldfolyosó" létesítése a csernobili övezetben, hogy mindenki zavartalanul látogathassa a területet. Az ukrán államfő azt ígéri, vége a belépési kérelmek váratlan megtagadásának és a videózás tiltásának, kinyitják a tiltott zónát a látogatók és a kutatók előtt.

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

Egy felmérés szerint Amerikában főleg ezek az autók érik el a 300 ezer kilométeres futásteljesítményt

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal