Szöllősi Györgyi: Az is egy válasz, ha a politikusok nem válaszolnak

Szöllősi Györgyi: Az is egy válasz, ha a politikusok nem válaszolnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

A közmédia és a Hír TV egykori műsorvezetője hétfőtől az ATV-n vezet műsort a csatorna reggeli műsorában, az ATV Startban. Szöllősi Györgyivel a reggeli és az esti műsorok közti különbségről, a garanciákról és a közmédia előtti tüntetésekről is beszélgettünk. Ez utóbbiról azt mondta, ha az emberek úgy érzik, hogy valami nincs rendben, helyénvaló a tüntetés.

hvg.hu: Gyakorolja otthon, hogy hosszú idő után már nem „Jó estét!”-tel kell köszönnie hétfőtől, hanem az ATV Startban reggel köszönti majd a nézőket?

Szöllősi Györgyi: Nem, de jó ötlet. Lehet, hogy majd hétvégén fogom. A viccet félretéve, furcsa lesz az új műsorban, de nem ezért.

hvg.hu: Hanem?

Sz. Gy.: Nem tudom, a koránkelést hogyan bírom majd. Van két kislányom, anyukaként tudom, milyen korán kelni, de egészen más lesz, ha dolgozni kell menni reggel.

hvg.hu: A reggeli műsorvezetés mennyiben lesz újdonság?

Sz. Gy.: Teljesen. 18 éves korom óta esténként dolgozom. Színházban kezdtem, aztán esti műsorokat vezettem a tévében. Ez most teljesen új lesz.

©
Névjegy

Szöllősi Györgyi kezdetben a SATeLIT Televíziónál kezdett műsort vezetni, a csatorna megszűnése után a Hír TV munkatársa lett, majd 2004 szeptemberében került a Duna Televízióhoz. Majd a Magyar Televíziónál vezette Az Este című műsort is. 2015 augusztusától ismét a Hír TV munkatársa, ahol többek között a Magyarország élőben, a Newsroom, a Lapzárta és az Elmúlt8év c. műsorokat vezette. A csatornától még annak visszafideszesítése előtt távozott. Nagyjából másfél év szünet után hétfőn tér vissza a képernyőre, az ATV Startban.

hvg.hu: Az esti műsorok mintha mélyebbek, elemzősebbek lennének, a reggeli műsorok viszont könnyedebbek.

Sz. Gy.: Igen, így van. Egy reggeli műsor más, hiszen máshogy kell információkat adni, másra kíváncsiak az emberek. A 10-15 perces elemzéseknek ekkor nincs létjogosultságuk. Az ATV Start szerintem valahol a kettő között van, az első részében politika és komolyabb közéleti témák szerepelnek, a másodikban már lazább dolgokat érintünk.

hvg.hu: Azt mondta egyszer, túlkészülős fajta. Ezt a könnyedebb reggeli műsorok is igénylik?

Sz. Gy.: Persze. Sőt, lehet, a műsor második részére többet készülök majd. Attól egy kicsit tartok. Nyilván ahhoz is kell idő, hogy összecsiszolódjak a műsorvezető társammal, Vujity Tvrtkóval, bár ettől nem félek.

hvg.hu: Mintha izgulna.

Sz. Gy.: Pedig nem vagyok izgulós és most sem izgulok nagyon. Csak egy kicsit, az előbb említettek miatt. Furcsa lesz, hogy ez a műfaj nem olyan, mint amiket eddig csináltam. Az megnyugtat, hogy a szerkesztőkkel találkoztam már, és úgy látom, hogy egy nagyon jó csapatban dolgozhatok újra.

hvg.hu: Ki keresett meg kit?

Sz. Gy.: Németh S. Szilárd (az ATV vezérigazgatója – a szerk.) hívott fel, és bevallom, örültem a megkeresésnek.

hvg.hu: Sokat gondolkodott?

Sz. Gy.: Nem. A Hír TV előtt sokkal többet gondolkodtam, majdnem három hónapot.

hvg.hu: Mi győzte meg?

Sz. Gy.: Tudom, hogyan dolgoznak az ATV-ben és el tudom ott képzelni magam.

hvg.hu: Kért bármi garanciát? Voltak kikötései?

Sz. Gy.: Nem, naivitás is lett volna. Úgy gondolom, ha nem rám lett volna szükségük, nem engem hívtak volna.

hvg.hu: Az sem gondolkodtatta el, hogy az ATV-n feltűnnek kormányzati hirdetések?

Sz. Gy.: Nem. Amikor a Hír TV-hez mentem, mindenki azt kérdezte, nem zavar-e, amit Simicska Lajos a G-napon mondott Orbán Viktornak. De amíg az én munkámba nem szólnak bele – és ez az ATV-nél így van –, addig minden rendben.

hvg.hu: Beszélgetett leendő kollégáival a döntés előtt?

Sz. Gy.: Persze. Elmondták, hogy lehet szabadon dolgozni, szabadon kérdezni, nincsen semmi megkötés.

hvg.hu: Gondolom, ha a köztévés vagy a Hír TV-s munkakezdése előtt beszélgetünk, akkor is elmondta volna, lehet szabadon dolgozni és kérdezni.

Sz. Gy.: Ez így van. Lehetett is.

©

hvg.hu: Majd bebizonyosodott, talán mégsem. A csatornák irányvonalán lehetett érezni, tartanak valamerre, húznak valamelyik irányba.

Sz. Gy.: Nem is dolgoztam utána ott. Hazudnék, ha azt mondanám, a Hír TV-nél ne lettek volna erre utaló jelek. Az első másfél év szabad volt, majd mi – a belpolitikai szerkesztőség – kikerültünk a hírek élvonalából, ami ahhoz vezetett, hogy a csapatunkat kitették. Nem akkor rúgtak ki minket, amikor visszafideszesítették a Hír TV-t, minket még Simicska rúgott ki.

hvg.hu: Volt olyan pillanat a Hír TV-nél, amikor legszívesebben kivette volna a fülhallgatót a füléből?

Sz. Gy.: Nem. Soha nem beszéltek a fülemre, ez egyáltalán nem volt jellemző.

hvg.hu: És itt fognak?

Sz. Gy.: Nem tudom még, de nem hiszem, hogy ebből probléma lenne. Egyébként jó, ha ott van a szerkesztő, biztonságot ad, de soha nem diktáltak nekem kérdéseket.

hvg.hu: Nem lesz furcsa, hogy újra kérdezhet kormánypárti politikusokat? A Hír TV-t bojkottálták.

Sz. Gy.: Meg is szenvedtük. De nem lesz furcsa, ennek kellene a normálisnak lennie.

hvg.hu: Dolgozik önben, hogy évekig nem kérdezhette őket, és most belemenősebb lesz?

Sz. Gy.: Nem munkál bennem ilyen, ez nem is lenne szakmai megközelítés. Mindegy, hogy milyen vendég jön, ugyanúgy kérdezem őket, nincsenek összegyűjtött kérdéseim.

hvg.hu: 2012-ben interjút készített Orbán Viktorral a köztévében. Mostanában reggelente a kormányfő inkább a közrádióba megy, de számíthatunk újabb miniszterelnöki interjúra öntől?

Sz. Gy.: Hát persze, azzal indítunk. A viccet félretéve, ezt én nem tudom megmondani. Biztosan hívják az ATV-be is, de szerintem egyelőre erre semmi esély.

hvg.hu: Rogán Antal többször járt már az ATV-ben, ahol kapott kemény kérdéseket. Pár éve azonban Demcsák Zsuzsa kesztyűs kézzel bánt vele. Feladata az ATV reggeli műsorában egy házigazdának megkérdezni azokat a necces dolgokat is, amik elől legtöbbször menekülnek a politikusok?

Sz. Gy.: Nem csak egy ATV-s műsorvezetőnek, ez mindenkinek feladata ebben a szakmában. Ez a sajtó feladata, a politikusnak pedig kötelességük lenne minden kérdésre válaszolniuk. De nem akarom véleményezni az említett interjút.

hvg.hu: 2012. október 23-án, még köztévésként a kormányzati megemlékezés műsorvezetője volt.

Sz. Gy.: Sokan a szememre rótták ezt.

hvg.hu: Ma elvállalná?

Sz. Gy.: Nem, mert ma nem a közmédiában dolgozom. Akkor viszont élő szerződésem volt, nem volt kérdés, hogy elvállalom-e, egyszerűen a köztévé közvetített egy állami ünnepséget és engem delegáltak műsorvezetőnek. Ennyi történt. Ez nem egy pártesemény volt.

©

hvg.hu: Ha ellenzéki tüntetésre vagy megemlékezésre hívnák műsorvezetőnek, menne?

Sz. Gy.: Kizárt. Semmilyen politikai szerepet nem vállalnék, újságíróként pláne nem.

hvg.hu: Egykori közmédiásként mit gondol arról, hogy ellenzéki tüntetések helyszíne az MTVA épülete?

Sz. Gy.: Ha az ellenzéknek nem tetszik, ahogyan a közmédia dolgozik, helyes, ha ott tüntetnek. Annak módjáról lehet vitatkozni, de miért ne lehetne tüntetni? Az emberek részéről is helyes, mert ha úgy érzik, valami nincs rendben, helyénvaló a tüntetés. A közmédiát ráadásul a mi adónkból tartják fenn, számon lehet kérni őket.

hvg.hu: Visszatérve a műsorvezetésre, tudnak még bármi újat mondani a fideszes beszélő fejek?

Sz. Gy.: Persze. A Borkai-ügyről a napokban Kósa Lajos mondott hírértékűt, azt, hogy új választást kellene tartani Győrben. Mindenkiből ki lehet húzni valamit, amitől érdekes és izgalmas lesz a műsor, ez nem attól függ, hogy fideszes, vagy ellenzéki „beszélő fej” az illető.

hvg.hu: De sokszor nem válaszolnak.

Sz. Gy.: Az is egy válasz, ha nem válaszolnak.

hvg.hu: Cél, hogy a vendégeit zavarba hozza?

Sz. Gy.: Zavarba hozni semmiképpen nem cél, de nyilván szeretnék mindent megtudni tőlük. A közszereplők jelentős részéről tudom, hogyan lehet bepöccenteni őket. De az nem lehet szándék. Főleg nem öncélúan, hogy verejtékezzenek itt kora reggel.

hvg.hu: Itt beszélgetünk, Szöllősi Györgyi, az ATV munkatársa interjút ad a HVG-nek, ebből a szempontból bárki rávághatja, sajtószabadság van. De hogy hová és kikhez jut el ez, hová is kihez jutnak el a hírek – ebből a szempontból is sajtószabadság van?

Sz. Gy.: Ha innen nézzük, akkor ebből a szempontból csak korlátozott a szabadság. Szerintem nem csak azt jelenti a sajtószabadság, hogy bármit leírhatunk. Írd le! És? Ki fogja elolvasni? Hogy tartasz fenn egy lapot, amibe bármit leírsz? A szabad sajtót sokféleképpen lehet korlátozni, kihez mi jut el az ország legeldugottabb részébe is akár, ki mit tud választani, mi a kínálat. Hát itt van feladatunk.

Hozzászólások