szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Álságos és felesleges adminisztrációról, állandó helyettesítésekről, megalázó helyzetekről számol be a magyartanárnő.

„Ülök a tanáriban, és azt érzem, elég” – kezdi a wmn.hu-nak küldött levelét egy több mint tíz éve tanító magyartanárnő. Mint írja, hat kolléga hiányzik a kollektívából, ezért hetek óta ő tartja kémia-, az erkölcstan-, és a fizikaórákat az osztályában, hetente egyszer pedig az angolt is. Sőt, egy hete már a napközit is.

Ott sincs kolléga. Szívrohamot kapott negyvennyolc évesen, és a helyére nem lehet felvenni senkit – felsőbb utasításra.

Próbáltak nemet mondani, de mindig az a válasz: „Meg kell oldanunk, hogy működjön az iskola, nincs mese”.

A munkarendjét pontosan adminisztrálja, minden percüket le kell írni. Illetve le kellene, mert nem lehet.

„Két hete behívatott az igazgató: szóltak felülről, hogy ’Túl sok munkát írtam be pluszban, azonnal utasítanak, hogy töröljem, és legyek szíves csak annyit beírni, ami harminckét órára jön ki összesen. Többet egy perccel sem.’ Azon a héten ötvenhat órát dolgoztam, javítással, szülőivel, ünnepi nap szervezésével. De szerintük lehetetlen, hogy ennyi legyen a munka. Persze, akkor úgy írom, ahogy elvárják…”

Az adminisztráció által tükrözött kép tehát nem a valóság, hanem csak az a statisztika, amit a rendszer látni akar. Hogy a tanároknak ne legyen igazuk – véli a tanárnő.

Az igazgató azért is szólt neki, mert nem éppen megfelelő bejegyzést tett ki a Facebookra a választásokról, „törölnöm kellene, és tartózkodnom attól, hogy legközelebb ilyet tegyek”.

„Nem ezért lettem tanár! Én nem gyermekmegőrző, nem statisztikagyártó, nem adminisztrátor akarok lenni, hanem pedagógus, aki a saját szaktárgyát innovatívan, lelkesen tanítja” – írja a levele végén, de megjegyzi, egyre kevesebb benne a tűz, a lelkesedés. Nem tudja, meddig bírja még.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Élet+Stílus

A tanárok szabadsága bánhatja az ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat

Februártól jelentkezhetnek a 9.-es és 11.-es diákok az ingyenes külföldi nyelvi kurzusokra, az előzetes felmérések alapján a 140 ezer érintettből 90 ezren élnének is a lehetőséggel. A programmal kapcsolatban sok még a kérdőjel, nem világos például, hogy honnan lesz elég kísérőtanár. Azt ígérik viszont, hogy méltányos díjazásban részesülnek. A jelentkezőknek pedig résen kell lenniük, mert ha nem elég gyorsak, lehet, hogy lecsúsznak a kiszemelt helyről.

Most tényleg nem érdemes halogatnia, frissítse mielőbb az iPhone-ját, iPadjét

Most tényleg nem érdemes halogatnia, frissítse mielőbb az iPhone-ját, iPadjét

Enyedi Ildikó és Krigler Gábor közös sorozatötlete mutatkozik be a Berlinalén

Enyedi Ildikó és Krigler Gábor közös sorozatötlete mutatkozik be a Berlinalén

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból