szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész lehet az érintett, míg a vélt áldozat az intézmény nem színész alkalmazottja.

A hvg.hu értesülései szerint az Új Színház vezetése, konkrétan Dörner György igazgató pénteken levelet kapott a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek egy, a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről. Az eset 2016 elején történt, és a főváros illetékesei azt tudakolják, hogy érkezett-e bejelentés akkor a színház vezetéséhez, és ha igen, úgy milyen intézkedések történtek. Ha érkezett bejelentés, de nem volt vizsgálat, úgy az elmaradás okára kérdeznek rá, illetve arra, hogy milyen belső szabályok léteznek a munkavállalók védelmére

Megkerestük Dörner Györgyöt, hogy reagáljon arra, hogy tudomásunk szerint több helyen tettek bejelentést a színházban történt szexuális jellegű visszaélésről. Amikor azt kérdeztük tőle, meg tudja-e erősíteni, hogy történt szexuális visszaélés az általa vezetett színházban 2016-ban, szó szerint a következőt felelte: „köszönöm a kérdését, és minden jót kívánok”, majd letette.

Dörner György
©

A hvg.hu színházi berkekben is érdeklődött a történtekről. Az Új Színház társulatában volt olyan, aki nem hallott ilyesmiről vagy hasonlóról, más viszont megerősítette, hogy az egyik vezető színészt érte vád az intézmény egyik nem művész alkalmazottjától. Tudomásunk szerint a dolgozó jelezte ezt főnökeinek, intézkedés viszont csak annyi történt, hogy a két felet elkülönítették egymástól, azaz az volt az igazgatói kérés, hogy a továbbiakban ne dolgozzanak együtt. Nem tudni, hogy a Gothár-ügy adta-e a bátorítást, de a sértett panaszával a színház egyik korábbi munkatársa most megkereste az egyik színházi szakszervezetet is. Történetesen azt, amelyiknek a vád szerinti elkövető vezető tisztségviselője.

Mint ismert, nemrég a Katona József Színházban robbant ki botrány, s röviddel később kiderült, hogy Gothár Pétert érinti az ügy, aki saját bevallása szerint „elfogadhatatlan módon” közeledett egy kolléganőjéhez. Gothárt a Katona saját hatáskörében kitiltotta a színházból, és időközben kiderült, hogy a rendező etikai vizsgálatot kezdeményezett maga ellen a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.* Mindez kapóra jött a kormánynak, hogy támadást indítson az általa balliberálisnak nevezett műhelyek ellen, és beleszólást követeljen a fővárosi színházi vezetők kinevezésébe. Kocsis Máté fideszes frakcióvezető már egyenesen Gothár-féle zaklatószínházakról értekezett.

©

Az Új Színházat hosszú évekig Márta István vezette, akit – noha kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt minden politikai oldallal – 2011-ben nem erősített meg a posztján a főváros új, jobboldali vezetése, hanem helyére Dörner Györgyöt, a radikális nézeteiről is ismert színművészt nevezték ki. A döntés hatalmas tiltakozást váltott ki, megszólalt a színházi szakma, és számos közéleti személyiség petíciójában a főváros első „újnyilas” színházának nevezte a Paulay Ede utcai intézményt.

Nem sikerült botránymentesre Dörner újbóli kinevezése sem. Amikor első megbízatása 2016-ban lejárt, többen is pályáztak a helyére. Az előadó-művészeti törvény értelmében a pályázatokat először egy szakmai bizottság értékeli. A bizottságba az EMMI mellett működő Színházművészeti Bizottság négy, maga a miniszter egy, az előadó-művészeti szervezet közalkalmazotti tanácsa egy, a reprezentatív szakszervezet egy, továbbá a munkáltatói jogkör gyakorlója két képviselőt delegál. Ez összesen kilenc tagot jelent, ám ezúttal a pályázatokat csak heten bírálták el, hiányzott a Színházművészeti Bizottság egy tagja, de ami ennél lényegesebb: a színházat nem képviselte senki a folyamatban. A közalkalmazotti tanácstól – a törvény előírása ellenére – nem érkezett tag. A grémiumban ugyan jelen volt az egyik színházi szakszervezet Új Színházban játszó képviselője, de őt a – színházban alapszervezettel nem rendelkező – szakszervezet delegálta. Történetesen azt, akiről a szexuális visszaélés vádja szól. A bizottság szűk többséggel Dörner pályázatát tartotta a legjobbnak, a többi pályázó az egész eljárás jogszerűségét megkérdőjelezte. Nem zárható ki, hogy a 2016-os ügy eltussolása összefügghet Dörner néhány hónappal későbbi támogatásával.

*Cikkünk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, hogy Gothár Pétert hasonló vád érte az SZFE-n, de ilyen bejelentés valójában nem történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong