szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az atomkatasztrófában életét vesztő egyik tűzoltó felesége azt mondja, nem adott engedélyt arra, hogy a történetét felhasználják a sorozathoz.

Az idei év egyik legnagyobb tévés sikere volt az HBO Csernobil című sorozata. Az atomkatasztrófát feldolgozó sorozat egyik főhőse volt Ljudmilla Ignatyenko, akinek a tűzoltó férje egyike volt a baleset első halálos áldozatainak.

Ignatyenko most a BBC-nek adott interjút, és azt mondta, soha nem adott engedélyt az HBO-nak, hogy bemutassák a történetét, a média zaklatása miatt pedig bujkálni kényszerült.

Ignatyenko 1986. április 26-án már házas és állapotos volt, a csernobili atomerőműnél dolgozó tűzoltó férjével első gyereküket várták. A BBC-nek azt mondta, május elsején kapott virágot utoljára a férjétől, akit ekkor már a kórházban ápolták. A három szál szegfűt a párnája alól vette ki.

Ljudmilla Ignatyenko szerepében Jessie Buckley
©

A nő azt mondja, a tévésorozat óta nagyon sok bírálatot kapott. Azt vetik a szemére, hogy megölte a gyerekét, kérdőre vonják, hogy miért látogatta meg a sugárfertőzött férjét a kórházban, tudva, hogy állapotos. „Hogy hagyhattam volna magára?” – kérdez vissza, emlékeztetve arra, hogy akkoriban még semmit sem tudtak a sugárzásról, ő pedig úgy hitte, a magzata biztonságban van. Az újszülött négy órával a szülés után meghalt.

Az igazi Ljudmilla Ignatyenko ma
©

Ljudmilla Ignatyenko nehezményezte, hogy a sorozatot készítő HBO nem kereste meg őt, a cég azonban azt állítja, hogy a forgatás előtt, közben és után is tájékoztatták a projektről. Szerintük Ignatyenko egyszer sem jelezte, hogy nem szeretné, ha a története megjelenne a filmben.

Ignatyenko azt mondja, nagyon nehéz volt belenéznie a filmbe, amelyben szerinte sok a hazugság. Sok részlet viszont elérzékenyítette – például a szürke kardigán, amit a valóságban is viselt.

Ljudmilla Ignatyenko 33 évvel a férje halála után sem házasodott újra, de felnevelt egy gyereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bedő Iván Kult

A Csernobil iszonyatosan nyomasztó, de mennyi igaz belőle?

A most véget érő sorozatnak még Nobel-díjas forrása is van, és többnyire hűen idézi fel az 1986-os tragédiákat, ráadásul a színészek is nagyon hasonlítanak az általuk megszemélyesített figurákra. A sorozat azonban nem mindig követi a valóságot. Mi a helyzet az atomerőműbe zuhanó helikopterrel? És mi lett a búvárokkal, akik alámerültek a radioaktív vízbe? Megnéztük, hogy mi igaz és mi valódi.

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit