szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kivizsgálás nélkül a túlzásba vitt sport balesetet és sérülést okozhat, és a szívet is megterhelheti. A Semmelweis-nap alkalmából ingyenes szűréssel hívják fel a figyelmet a megelőző kontrollra.

Amatőr sportolókat vár a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a február 8-ai Semmelweis Egészség Napra.

A részletes sportkardiológiai szűrővizsgálatra azokat várják, akik heti minimum négy órán át intenzív testmozgást végeznek. Az amatőr sportolók részt vehetnek laborvizsgálaton, EKG-n és szívultrahangon is, ezt követően pedig szakorvossal beszélhetik meg az eredményeiket.

A Semmelweis Egyetem honlapján olvasható felhívás kiemeli, hogy bár a rendszeres sport elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak, előzetes kivizsgálás nélkül, mértéktelen mennyiségben negatív hatással lehet az emberi szervezetre, különös tekintettel a szívre. “A kor előrehaladtával fokozottabban igaz, hogy esetleges szívbetegség vagy társbetegségek ismerete nélkül kifejezetten veszélyes lehet belevágni heti többórás intenzív sporttevékenységbe.” Mivel az amatőr sportolók mellett nincs felkészült orvosszakértői csapat, nagyobb lehet a veszélye a sérüléseknek, baleseteknek is.

A Semmelweis Egészség Napok keretében ezért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 150 amatőr sportolónak ad lehetőséget ingyenes kardiológiai szűrésre. A szűrővizsgálat a klinika kardiológiai ambulanciáin lesz, a jelentkezés egyik feltétele a heti minimum négy óra intenzív testmozgás.

A rendezvény regisztrációhoz kötött, ez a semmelweis.hu/250 oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!