szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Halálának 75. évfordulója alkalmából botlatókövet fognak avatni az író utolsó szabadon választott lakhelyénél, a Hűvösvölgyi út 81. szám alatt.

Január 27-én elhelyeznek egy botlatókövet az előtt az épület előtt, amely Szerb Antal utolsó, a saját akaratából választott otthonául szolgált. Az avatást, és az író halálának 75. évfordulója alkalmából a megemlékezést, a MAZSIKE, valamint a Magvető Kiadó közösen szervezi. Az eseményen Havasréti József irodalomtörténész, a Szerb Antal című monográfia szerzője mond beszédet és Bálint András színművész olvas fel.

Szerb Antal 1945. január 27-én halt meg. Az író, irodalomtörténészt 1943-ban, majd 1944 júniusában hívták be munkaszolgálatra. Előbb Pesten dolgoztatták, 1944 novemberében pedig Sopron mellé vitték. Felesége és befolyásos ismerősei kétszer is megpróbálták megszöktetni, de ő nem akarta magára hagyni a vele együtt szenvedő barátait, Sárközi Györgyöt és Halász Gábort – olvasható a Könyvesblogon. Szerb Antalt végül gyakorlatilag halálra ütötték, a legyengült írót 1945-ben nyilasok verték meg, ezt követően vesztette életét.

A botlatókövek 10x10-es bronztáblák. A koncepciót Gunter Demnig német képzőművész találta ki: a holokauszt áldozatai kapnak egy-egy ilyen táblát, melyen a nevük, születési dátumuk, haláluk időpontja és helye áll megnevezve. A botlatókövet mindig azelőtt a ház előtt helyezik el, amely az áldozat utolsó szabadon megválasztott otthona volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!