szerző:
-t-
Tetszett a cikk?

A rizsből és mungóbabból főzött vegán indiai étel 2020-ban az elsők között került be a hitelesített Guinness-rekordok közé.

A csúcsteljesítést január 14-én jegyezték, a napisten, Szúrja tiszteletére tartott Makara Sankranti fesztiválon – ekkor ünneplik a hinduk a napnak a Baktérítő (Makara) állatövi jegyébe lépését. Az energiával való töltekezés jegyében 25 szakács készítette a tartalmasnak és fehérje dúsnak mondható khichdit (vagy khichrit) egy hatalmas méretű edényben 405 kg rizs, 190 kg mungóbab, 90 kg ghee (tisztított vaj), 55 kg indiai fűszerféleség és 1100 liter víz felhasználásával a mindösszesen kétezer lakosú (melegvíz-forrásairól és raftingtúráiról híres) Nyugat-Himalájai Tattapaniban

A gyakori kevergetéssel öt óra alatt elkészült ételt a rekordhitelesítés kedvéért pontosan lemérték. A mérlegelésnél derült ki, hogy 1995 kg-ot nyom, megduplázva az eddigi egy edényben főzött khichdi Guinness-rekordot, amely 918,8 kg volt.

gulfnews.com

A giga mennyiségű mungóbabos rizst a hindu fesztiválon összegyűlt hívők között osztották szét. Az esemény fő támogatója a Himácsal Prades Turisztikai Hivatal volt, azzal a nem titkolt céllal, hogy Tattapani felkerüljön a világ turisztikai és gasztronómiai térképére.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!