szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nepáli serpa volt az első ember, aki 21 alkalommal mászta meg a Mount Everestet.

Apa – eredeti nevén: Lhakpa Tenzing Sherpa – a himalájai Thame településen született Nepálban, a kínai határ közelében. 12 éves korában meghalt az apja, onnantól ő tartotta el a családot, abbahagyta iskolai tanulmányait és hegymászócsoportok teherhordójaként kezdett pénzt keresni. 1985-től egyre több mászócsoport teherhordója és szakácsa lett, de egészen 1990-ig nem volt lehetősége arra, hogy feljusson a Himalája legmagasabb csúcsára.

Először egy új-zélandi csoport tagjaként jutott fel a Mount Everestre 1990. május 10-én, onnantól 2011-ig – két év kivételével – minden esztendőben feljutott a csúcsra.

Apa egyébként már nem Nepálban él, feleségével és két fiával és lányával az Amerikai Egyesült Államokba, Utah államba költözött. 2009 áprilisában létrehozta az Apa Sherpa Alapítványt, azzal a céllal, hogy segítséget tudjon nyújtani a nepáli gazdaság és az ottani oktatási rendszer fejlesztéséhez. Egyébként, amikor éppen nem vesz részt expedíciókon, akkor egy precíziós gépeket gyártó üzemben dolgozik Salt Lake Cityben.

Rajta kívül még egy ember, egy másik nepáli serpa, Phurba Tashiva volt 21-szer a Mount Everest csúcsán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?